State of the Word 2021: de hoogtepunten

State of the Word 2021: de hoogtepunten

Vorige week gaf Matt Mullenweg zijn jaarlijkse State of the Word toespraak in New York. Hieronder belichten we enkele hoogtepunten uit de State of the Word 2021 livestream!

De groei van WordPress

Mullenweg begon zijn toespraak met het bespreken van de groei van WordPress in het afgelopen jaar. Vertalers over de hele wereld hebben bijgedragen om WordPress nog toegankelijker te maken. Het aantal language packs in de core staat nu op 13.659 (+76%) en er zijn inmiddels 15.900 actieve vertalingen (+28%) beschikbaar. Ook het Diverse Speaker Training programma is flink uitgebreid; er zijn 135 deelnemers uit 16 verschillende landen bijgekomen. De Learn.Wordpress.org website is nu beschikbaar in 21 talen. Een van de meest opvallende statistieken uit de presentatie is echter de verspreiding van WordPress. Waar een jaar eerder nog 39.1% van alle websites op het World Wide Web op WordPress draaien, is dat percentage nu gestegen naar 43.1%. WordPress is nog steeds tien keer zo groot als de nummer twee (Shopify), iets dat we volgens Mullenweg zeker niet voor lief mogen nemen. “We moeten echt bescheiden blijven, dicht bij gebruikers blijven staan en de software zo snel mogelijk itereren.”

WordPress security

“Ik kan met trots zeggen dat het een goed jaar was voor WordPress security,” zei Mullenweg. Er hebben meer dan 30 mensen bijgedragen aan core patches, en een derde daarvan deed voor het eerst een bijdrage. “Beveiliging is een proces,” zei Mullenweg. “Iedereen die zegt perfect beveiligd te zijn tart het lot. Ons vermogen om een van de meest veilige platformen ter wereld te zijn is honderd procent het resultaat van in hoeverre we in staat zijn om site te updaten, want mensen maken soms nu eenmaal fouten.”

Een blik op WordPress 5.9

Mullenweg belichtte een aantal van de nieuwe features in WordPress 5.9, met demo’s van blok thema’s, template editing in de blok editor, globale stijlen en blokpatroon verbeteringen. De officiële release van 5.9 is inmiddels is uitgesteld tot 25 januari 2022. Er zijn op dit moment nog maar 28 blok thema’s beschikbaar in het thema directory. Hij hoopt dat WordPress 300 (of idealiter 3.000) blok thema’s heeft voor de start van de derde fase van het Gutenberg project, Collaboration, in 2023. De vierde fase, Multilingual, moet een workflow krijgen die het makkelijker maakt om websites in meerdere talen te publiceren. Voor deze fase is nog geen tijdlijn vastgesteld.

Web3 en het gedecentraliseerde web

Er werd ook aandacht besteedt aan Web3 en hoe WordPress binnen dit idee past. Web3 omvat in essentie twee ideeën: decentralisatie en individueel eigendom. “Dat zijn twee idealen die WordPress al vanaf het begin belichaamd.”

Hij waarschuwde zij die Web3 projecten willen verkennen wel om de vrijheden van open source in hun achterhoofd te houden. Het feit dat er ongelofelijk veel geïnnoveerd wordt, heeft volgens Mullenweg namelijk ook een keerzijde: het heeft mensen aangetrokken die dingen proberen aan te prijzen die niet écht open source zijn. “Voor elk project dat je om je geld vraagt, of waar je een vermogen moet neertellen voor de foto van een aap, moet je jezelf afvragen: worden dezelfde vrijheden toegepast als in WordPress zelf, en in hoeverre draagt het bij aan het vergroten van je individualiteit en vrijheid in het leven?”

State of the Word 2021 livestream terugkijken?

Heb je State of the Word 2021 gemist of wil je de toespraak van Matt Mullenweg graag terugkijken? Check de YouTube video hieronder!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.