State of the Word 2019: Alle wegen leiden naar de block editor

State of the Word 2019: Alle wegen leiden naar de block editor

Er was één overkoepelend thema in Matt Mullenwegs State of the Word toespraak dit jaar: alle wegen leiden naar de block editor. Dat komt niet echt als een verrassing. Het is nu namelijk bijna een jaar geleden dat de Gutenberg plugin officieel in de WordPress core werd geïmplementeerd. 2019 was een jaar vol blocks, en daar zal voorlopig geen verandering in komen.

WordCamp U.S. 2019

WordCamp U.S. 2019 vond afgelopen weekend plaats in St. Louis, Missouri. Er waren 90 sprekers die in hun sessies een breed scala aan onderwerpen belichtten. Zoals inmiddels traditie is, hield WordPress oprichter Matt Mullenweg tijdens dit evenement ook zijn jaarlijkse State of the Word toespraak. Daarin blikte hij terug op alle hoogtepunten van het afgelopen jaar. Ook lichtte hij een tipje van de sluier over wat we voor het komende jaar kunnen verwachten op WordPress-gebied.

State of the Word 2019

Mullenweg opende zijn State of the Word met het tonen van een documentaire getiteld Open: The Community Code. Het is een film waarbij de focus voornamelijk op de WordPress community ligt. In de documentaire worden 37 mensen geïnterviewd om erachter te komen waardoor zij zoveel passie hebben voor een project dat in feite alleen uit code bestaat. Mullenweg ging verder met een samenvatting van 2019. WordPress 5.0 kwam uit op 6 december, vlak voor WordCamp U.S. 2018 en Mullenwegs State of the Word 2018. Sindsdien zijn er nog twee grote updates uitgerold. De derde grote update, WordPress 5.3, staat gepland voor 12 november.

Uiteraard wierp Mullenweg ook een blik op wat we het komende jaar kunnen verwachten. Het Gutenberg project bestaat uit vier fases:

  • Easier Editing
  • Customization
  • Collaboration
  • Multilingual

De eerste fase was de initiële lancering van de block editor voor content. Op dit moment bevinden we ons in fase 2, dat draait om het aanpassen van volledige websites. Fase 3 zal een feature introduceren die het mogelijk maakt om meerdere auteurs in real-time te laten samenwerken aan zowel blogposts als websites. In fase 4 zal worden gewerkt aan het aanbieden van een meertalige gebruikerservaring.

State of the Word 2019 terugkijken?

Heb je de livestreams van WordCamp U.S. 2019 niet kunnen zien? De sessies zijn inmiddels beschikbaar via YouTube! Uiteindelijk zullen de video’s ook op WordPress.tv te zien zijn. Hieronder kun je alvast Mullenwegs State of the Word toespraak bekijken:


Voor degenen die liever lezen: Mullenweg heeft op zijn eigen website een transcript van zijn toespraak gepubliceerd.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.