NextGEN Gallery plugin voegt Gutenberg support toe

NextGEN Gallery plugin voegt Gutenberg support toe

Maak je gebruik van de NextGEN Gallery plugin? Dan heb je je misschien afgevraagd hoe het zit met Gutenberg compatibiliteit. Wel, daar hebben we nu een antwoord op. Imagely CEO Erick Danzer heeft deze week aangekondigd dat de plugin ergens volgende week een update krijgt, waarin ook een gallery block voor Gutenberg verwerkt zal zijn. De NextGEN Gallery plugin heeft meer dan 900.000 actieve WordPress installaties en wordt dus op bijna een miljoen WordPress websites gebruikt. NextGEN Gallery’s Gutenberg block is al sinds mei in de beta testfase. De plugin biedt straks ondersteuning voor zowel gebruikers die updaten om Gutenberg te gebruiken, als gebruikers die bij de vertrouwde Classic Editor blijven.

Pleidooi voor uitstel

In een blogpost getiteld “A Plea to Defer the Release of Gutenberg” (“Een pleidooi om de Gutenberg release uit te stellen”) beschreef Danzer zijn zorgen over de tijdlijn voor WordPress 5.0. Zijn gedachten weerspiegelen die van veel andere prominente leden binnen de ontwikkelingsgemeenschap van WordPress, die ook oproepen om de release uit te stellen. Danzer verwijst naar de feedback op WordPress.org en dringt er bij het Gutenberg team op aan de validiteit van deze recensies niet te negeren:

“Sommige mensen ondermijnen die recensies en vroegen zich af of ze een terechte weerspiegeling zijn van de gebruikerservaringen met Gutenberg. De recensies hebben vaak een gebrek aan details en kunnen vrij scherp zijn.

Maar dat is de ervaring van ALLE plugin ontwikkelaars op het WordPress repository. Gutenberg wordt op precies dezelfde manier gerecenseerd als elke andere plugin op het repository. Als een andere grote plugin een beoordeling van 2.3 sterren behield en weigerde de feedback als terecht te beschouwen, zou het niet lang een grote plugin blijven.

Zelfs zonder details vertegenwoordigen de recensies op het repository een eerlijke reflectie van de algemene mening van gebruikers over een plugin. In het geval van Gutenberg is het duidelijk dat potentiele gebruikers niet onder de indruk zijn.”

Danzer verwijst in zijn blogpost ook naar een update die het NextGEN Gallery team in 2013 uitrolde. Deze bevatte “grote en baanbrekende veranderingen” en was op “agressieve maar beperkte wijze” getest. Deze update brak naar schatting 10 procent van de installaties van de plugin, en bleek tevens niet compatibel met veel andere plugins. De update had een langdurige negatieve impact op de reputatie van NextGEN. Danzer vreest dat WordPress misschien dezelfde kant op gaat, alleen dan op een veel grotere schaal.

NextGEN Gallery plugin op tijd klaar

Als postscript verzekert Danzer lezers er echter van dat NextGEN Gallery in ieder geval wel Gutenberg ondersteuning zal bieden, nog voordat WordPress 5.0 wordt uitgerold.

“Ondanks de zorgen die in deze blogpost geuit worden, wil ik NextGEN Gallery gebruikers geruststellen dat we er klaar voor zullen zijn, ongeacht wanneer de uiteindelijke release van Gutenberg plaats zal vinden. We zullen de update komende week officieel uitrollen. We hebben getest en onszelf ervan verzekerd dat je huidige galleries zullen blijven werken zodra je update. We hebben ons block zo ontwikkeld dat als je galleries toevoegt via Gutenberg, deze zullen blijven werken, ook als je een versie teruggaat of de Classic Editor installeert. En we hebben alle handen aan dek om eventuele problemen op te lossen wanneer Gutenberg wordt uitgebracht.”

 

Lees ook: WordPress 5.0 release datum nu 27 november

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.