Binnenkort native lazy loading in de WordPress core?

Binnenkort native lazy loading in de WordPress core?

WordPress contributors zijn momenteel aan het bekijken hoe native lazy loading in de WordPress core geïmplementeerd zou kunnen worden.

Native lazy loading in Chrome 76

De laatste versie van Google Chrome (Chrome 76) bevat een nieuw ‘loading’ attribuut. Dit maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om bronnen zoals afbeeldingen en iframes te specificeren en het laden hiervan uit te stellen tot de gebruiker er in de buurt komt. Voorheen waren ontwikkelaars gedwongen om gebruik te maken van extensies van derde partijen om lazy loading mogelijk te maken. Maar als andere grote browsers ook het loading attribuut adopteren, is dit binnenkort waarschijnlijk niet meer nodig. Chrome ontwikkelaars publiceerden een overtuigende, diepgaande uitleg over hoe native lazy loading op browser-niveau de performance van sites kan verbeteren. Het feit dat de loading=”lazy” syntax ook werkt als de gebruiker JavaScript heeft uitgeschakeld, is een groot voordeel.

Gezien de dominante markpositie van Chrome zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat het loading attribuut voor het grootste deel van de internetgebruikers ondersteund wordt. Firefox heeft al een ticket uitstaan voor de implementatie van lazy loading met deze syntax, die ook wordt ondersteund door Chromium 76-gebaseerde browsers. Chrome adviseert ontwikkelaars om naast loading=”lazy” ook libraries van derden te gebruiken. Zo kunnen ze een polyfill bieden voor browsers die nog geen native lazy loading ondersteunen.

Lazy loading in de WordPress core

Miljoenen WordPress gebruikers maken al op een of andere manier gebruik van lazy loading op hun websites. Hiervoor maken zij gebruik van populaire plugins zoals JetpackAutoptimizeSmush en WP-Optimize. Nu wordt dus serieus bekeken of lazy loading in de WordPress core kan worden geïmplementeerd, zodat gebruik van een plugin hiervoor niet meer nodig is.

Al meer dan een jaar geleden diende Morten Rand-Hendriksen een trac ticket in. Daarin adviseerde hij WordPress om een lazy loading API voor media en andere elementen te introduceren. Rand-Hendriksen stelt dat lazy loading aan de WordPress core moet worden toegevoegd omdat het een best practice is voor web performance. WordPress zou niet van website eigenaren mogen vereisen dat zij dit zelf implementeren. Maar er is nog een andere reden. Zonder een core standaard voor lazy loading, gebruiken plugins allemaal een andere manier om lazy loading toe te passen. En dit kan conflicten en onverwacht gedrag veroorzaken.

De contributors die aan het ticket werken, zijn nog in discussie over hoe de WordPress core lazy loading het beste zou kunnen ondersteunen.

 

Lees ook: WordPress afbeeldingen optimaliseren om je site sneller te maken

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.