Jetpack Backup gelanceerd als standalone plugin

Jetpack Backup gelanceerd als standalone plugin

Jetpack is een van de meest gebruikte alles-in-één plugins voor WordPress, met tal van features op het gebied van site beveiliging, performance en content beheer. Ondanks de 5+ miljoen downloads wordt Jetpack vaak bekritiseerd omdat ze te veel features gebundeld hebben. Veel WordPress gebruikers willen alleen van één of twee Jetpack features gebruik maken, maar zijn dan dus gedwongen om de complete plugin te installeren. Daar begint nu echter verandering in te komen. Afgelopen maand maakte het Jetpack team bekend dat ze hun commerciële backup feature wilden lanceren als standalone Jetpack Backup plugin, waardoor die dus gebruikt kan worden zonder dat het nodig is om de complete Jetpack plugin te installeren. 

Jetpack Backup

De nieuwe standalone backup plugin biedt geautomatiseerde backups (zowel dagelijks als real-time) met de mogelijkheid om met één klik een kopie van je site terug te zetten. Dit werkt zelfs bij websites die offline zijn. De backups bevatten alle WordPress database bestanden, thema bestanden en plugin bestanden. Omdat de backup feature is ontwikkeld met het oog op WooCommerce, is het mogelijk om een oude versie van een webwinkel terug te zetten zonder dat je nieuwe bestellingen en producten kwijtraakt. 

“Behoefte aan flexibiliteit”

Volgens Jetpack vertegenwoordiger Rob Pugh werd besloten om de backup feature af te splitsen omdat “veel ontwikkelaars en site-eigenaren behoefte hadden aan de flexibiliteit om specifieke componenten van Jetpack te gebruiken als onderdeel van hun eigen, speciaal ontwikkelde ‘tech stack’ van plugins.”

Het is dezelfde engine als die van de backup feature die deel uitmaakt van de complete Jetpack plugin. Het systeem is zo ingesteld dat die engine hoe dan ook maar één keer geladen wordt; ongeacht of je gebruik maakt van alleen Jetpack, alleen de standalone backup plugin, of beide. Als je reeds gebruik maakt van de complete Jetpack plugin en daarnaast de Jetpack Backup plugin installeert en activeert, dan wordt de gebruikersinterface wat uitgebreider. Afgezien daarvan werkt de dienst hetzelfde.

Niet gratis

De standalone plugin is inmiddels beschikbaar via WordPress.org. Sommige gebruikers zullen het erover eens zijn dat dit enigszins misleidend is, aangezien verreweg de meeste plugins op WordPress.org gratis te gebruiken zijn. Dat is bij deze plugin dus niet het geval. Op de plugin pagina staat wel dat je een betaald Jetpack abonnement met backup feature moet hebben om de plugin te kunnen gebruiken. 

Lees ook: Jetpack Boost plugin helpt sites sneller te maken

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.