Nieuwe Jetpack Boost plugin helpt je site sneller te maken

Nieuwe Jetpack Boost plugin helpt je site sneller te maken

Automattic heeft recentelijk een beta-versie uitgebracht van de Jetpack Boost plugin. Deze nieuwe tool is speciaal ontwikkeld om de performance van WordPress websites te optimaliseren.

Jetpack Boost plugin features

De Jetpack Boost plugin biedt momenteel drie primaire features om je WordPress website sneller te maken:

#1. Local critical CSS

CSS (Cascading Style Sheets) is de code die de browser vertelt hoe een webpagina eruit moet zien. CSS bevat alle informatie met betrekking tot lettertypes, afbeeldingsformaten, paginabreedtes en meer. De webpagina is dus pas zichtbaar als de CSS volledig gedownload is. Maar dat neemt tijd in beslag. Om dat proces te versnellen biedt Jetpack Boost een zogeheten local critical CSS module; deze zorgt ervoor dat eerst de belangrijkste CSS wordt geladen die noodzakelijk is voor het weergeven van de webpagina elementen ‘boven de vouw’ (dus de elementen die onmiddellijk zichtbaar zijn) en pas als de rest geladen is, de elementen download die nodig zijn voor wanneer de gebruiker gaat scrollen. 

#2. Uitstellen van niet-essentiële JavaScripts

Ook voor JavaScript maakt Jetpack Boost onderscheid tussen essentiele en niet-essentiele webpagina elementen. Als je bijvoorbeeld een webpagina hebt met een video die onder de vouw staat, dan zorgt JetPack Boost ervoor dat de JavaScripts die verantwoordelijk zijn voor dat element pas worden geladen als de rest van de pagina geladen is. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker de belangrijkste visuele informatie eerder te zien krijgt.

#3. Lazy loading van afbeeldingen

WordPress biedt sinds versie 5.5 standaard ondersteuning voor native lazy loading van afbeeldingen, wat ervoor zorgt dat afbeeldingen die onder de vouw staan pas worden geladen zodra de bezoeker begint met scrollen. Ook dit helpt de laadtijden van websites aanzienlijk te versnellen. Ik ben er nog niet helemaal achter in hoeverre de lazy loading feature van Jetpack Boost verschilt van die in de WordPress core, en of het één beter functioneert dan het andere. Wat Jetpack Boost wel aantrekkelijk maakt is dat je zowel de lazy loading feature als de andere features super eenvoudig aan- of uit kunt zetten. 

Vooralsnog in testfase

Automattic benadrukt dat de Jetpack Boost plugin zich op dit moment nog in de testfase bevindt. De huidige versie (0.9.19) is dan ook niet bedoelt om op live sites te installeren. De officiële release moet ergens deze maand plaatsvinden in de vorm van versie 1.0. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.