Jetpack 6.8 voegt Gutenberg blocks toe

Jetpack 6.8 voegt Gutenberg blocks toe

Op 27 november werd Jetpack 6.8 uitgebracht. De noodzakelijke infrastructuur werd al in versie 6.6 toegevoegd, en alle bestaande features binnen de editor worden momenteel in blocks gegoten. Deze update voegt de eerste Gutenberg blocks toe voor formulieren, betalingsknoppen, maps en Markdown. Sommige WordPress gebruikers die Gutenberg hebben getest zijn wellicht geen fan van de huidige interface. Maar als je deze blocks in actie hebt gezien, zul je het ermee eens zijn dat het wel degelijk werkt voor deze content types. Het moderniseren van de interface voor content die tot dusver afhankelijk was van shortcodes, is juist wat Gutenberg zoveel potentie geeft.

Contact Form block

De Contact Form module is een van de meest populaire features van Jetpack, eentje die gebruikers vaak inschakelen op nieuwe websites. Dit block verwijdert een hoge drempel voor het implementeren van een formulier op WordPress sites – nieuwe WordPress gebruikers hoeven zich niet te verdiepen in het concept van shortcodes om feedback te verzamelen. Het creëren van een nieuw formulier werkt in feite net zoals het toevoegen van blocks in blocks:

jetpack 6.8

Simple Payments Button block

Het Simple Payments button block werkt net even anders; de velden staan er al, dus de gebruiker kan ze zelf invullen. Dit block is beschikbaar voor gebruikers die een Jetpack Premium of Professional abonnement hebben.

jetpack 6.8

Map block

Het map block maakt het makkelijk om een interactieve kaart in blogposts of pagina’s te plaatsen. Nadat je je hebt aangemeld voor een gratis Mapbox Acces Token, kun je direct in de nieuwe editor een locatie selecteren en een live voorvertoning bekijken. Daarbij heb je keuze uit verschillende kaart-thema’s en een color-picker voor de marker.

jetpack 6.8

Markdown block

Voor degenen die niet bekend zijn met Markdown: het is een manier om blogposts en pagina’s te stylen zonder dat je HTML hoeft te schrijven. Ideaal als je een snelle manier zoekt om rich tekst te schrijven en te bewerken zonder je handen van het toetsenbord af te halen.

jetpack 6.8

Meer weten over Jetpack 6.8?

Omdat er de afgelopen maanden zo snel zo veel veranderd werd aan de Gutenberg plugin, is het logisch dat het Jetpack team heeft gewacht tot de WordPress 5.0 Release Candidate voordat ze blocks gingen uitbrengen. Het Jetpack team werkt tevens aan een aantal andere blocks voor bestaande features. Voor een volledige lijst van alle verbeteringen en bug fixes in Jetlack 6.8 kun je de changelog raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.