Iceberg plugin brengt afleidingsvrije schrijfervaring naar WordPress

Iceberg plugin brengt afleidingsvrije schrijfervaring naar WordPress

Rich Tabor en Jeffrey Carandang, het team dat ook CoBlocks heeft ontwikkeld, hebben een nieuwe markdown editor voor Gutenberg gelanceerd: de Iceberg plugin. Deze tool biedt de beste schrijfervaring naar WordPress sinds de inmiddels gepensioneerde Distraction Free Writing mode.

Ontstaan uit een experiment

“Iceberg is ontstaan uit een experiment om WordPress meer te laten lijken op en voelen als mijn favoriete schrijfapplicaties,” schreef Tabor. “Mijn persoonlijke publicatie flow was in een externe applicatie schrijven, alles in de blok editor plakken, en vervolgens alles verbeteren/aanpassen/schalen – niet zo leuk. Zie je, schrijven met blokken is slechts ‘oké’ – en voelt niet natuurlijk.” Nadat Tabor er met anderen over had gesproken, besefte hij dat veel mensen er hetzelfde over dachten. Slechts een klein aantal mensen waar hij mee had gepraat, stelde daadwerkelijk artikelen op binnen WordPress. En hoewel hij zeker waardering heeft voor hoe ver de blok editor het afgelopen jaar is gegroeid, wilde hij de ervaring transformeren om een betere ondersteuning te bieden.

Over de Iceberg plugin

Iceberg biedt een minimalistische editor met vier kleurenthema’s, de mogelijkheid om een custom thema te creëren, en een set typografie instellingen. Als je overschakelt naar Iceberg zal je zien dat je niet veel uit de standaard blok editor mist dat noodzakelijk is om te schrijven; je kunt mediabestanden naar Iceberg slepen, en met de backslash toets kun je de blok inserter triggeren. Verder bevat de editor een inhoudsopgave, woordtelling, leestijd, toetsenbord shortcuts en ondersteuning voor emoji.

De naam ‘Iceberg’ is een knipoog naar Guten‘berg’. Tabor wilde het project zo toegankelijk mogelijk maken, zonder de nadruk te leggen op blokken. Hij liet zich inspireren door verschillende dedicated schrijfapplicaties, waaronder Ulysses, Bear, Dropbox Paper en Google Docs. Zijn favoriete aspect van Iceberg is dat het ontwerp volledig gericht is op de voorkeuren van de schrijver.

Onder de motorkap

Onder de motorkap is Iceberg simpelweg een extensie van de blok editor die minder nadruk legt op blokken. Omdat de plugin de editor zelf manipuleert, blijft je content intact – ook als de plugin gedeactiveerd en verwijderd wordt. “Het is een slimme combinatie van React componenten, stijlen, custom CSS variabelen en UX, geheel gecentreerd rond de kunst van het schrijven,” zo zegt Tabor. Iemand op Twitter zei dat de Iceberg plugin zeker “geen kritiek op de blok editor is, maar deze juist eert.”

Toekomstige features

Tabor wil de Iceberg plugin het liefst zo simpel mogelijk houden. Tegelijkertijd wil hij graag verkennen waar hij de schrijfervaring verder kan verbeteren. Er zijn nog een aantal features die in de toekomst mogelijk geïntegreerd worden. Hierbij kun je denken aan leesbaarheidsanalyses, een verbeterde pre-publicatie checklist, en betere live voorvertoningen.

Commerciele plugin

Iceberg lost Gutenbergs gebrekkige ondersteuning van schrijvers op en lijkt een gat in de markt te vullen. Tot dusver is de feedback van gebruikers overweldigend positief. Toch is het enigszins bitterzoet dat zo’n geweldige schrijfervaring in de vorm van een commerciële plugin geïntroduceerd moet worden, in plaats van in de WordPress core zelf. Iceberg kost $39 voor een enkele website of $99 voor een onbeperkt aantal websites. Ben je benieuwd of de plugin dat geld waard is? Probeer hem uit op https://useiceberg.com/demo/

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.