Backlinks checken loont de moeite

Backlinks checken loont de moeite

Backlinks zijn belangrijk. Veel kwalitatief goede backlinks krijgen kan geen kwaad, maar veel (kwalitatief goede) backlinks geven wel. Google en andere zoekmachines hebben bepaald dat een enkele uitgaande link in natuurlijke tekst volstaat. Deze manier laat zien hoe populair de website echt is. En de backlinks checken is al net zo echt.

Backlinks checken levert iets op

Het intro hierboven begint met de melding dat backlinks belangrijk zijn.
We kunnen nu een prachtige interne link aanleggen naar Backlinks - WP-Handleidingeen verduiveld interessant artikel over backlinks, maar de keus is groot. Daarom de tip ‘typ rechtsboven “backlinks” in en klik op het vergrootglas.’

Veel informatie over het wel en wee van backlinks.
Het kan daardoor niet missen dat iedereen inmiddels veel externe links in de pocket heeft, maar hoeveel zijn het er en waar staan ze? Anders gezegd: hoe kunnen we die backlinks checken?
Google gaf al snel een mogelijkheid om het aantal links naar een site in beeld te brengen.
Je vroeg aan Google ‘link:www.wphandleiding.nl’ en het aantal links kwam vrolijk in beeld. Hier staat expres ‘vrolijk’ want dit aantal was ver boven het schijnbaar werkelijke getal. Deze methode werkt dan ook niet meer. De manier om er via Google achter te komen is nu via Google Webmaster Tools, maar daarvoor moet de website wel bij Webmaster Tools aangemeld zijn. En wie is dat tegenwoordig niet?

Alleen maar om ‘link’ vragen was te oppervlakkig, duidelijke zaak.
Dat opende direct een gat in de markt voor handige tools. En backlinks checken houdt al snel meer in dan ‘sec’ het aantal externe links. De vraag naar het effect van linkbuilding houdt naast die naar de hoeveelheid links ook in waar ze staan.
Dit kwalitatieve karakter van ‘waar staan ze’ is belangrijk. Iedereen kan wel een leuke link naar de website plaatsen, maar soms wil men daar helemaal niet genoemd worden. En nu kan weer die tip van hierboven naar de zoekfunctie volgen, maar een regelrechte interne link naar Wat je moet weten over backlinks werkt vlotter.

Backlinks checken levert nog meer op.
Het helpt de controle over de eigen website te behouden. Gebruikers verwijzen vlotter dan gedacht naar websites met ‘relevante’ informatie. De aanhalingstekens rond ‘relevant’ staan er omdat die relevantie maar net de vraag is. Als dit niet zo is, wordt de gebruiker die op de link klikt ‘de teleurgestelde bezoeker’ en dat gaat ten koste van de waarde van de website waarnaar gelinkt wordt. Dit is kort gezegd en voor langer gezegd, verwijzen wij naar het artikel Het natuurlijk sap van Link Juice.

Controle over de eigen achtertuin dus.
Handig daarbij is ook om te zien wie naar de directe concurrenten verwijzen (zie dit als een soort van geschenk). Dankzij een goede manier van backlinks checken, wordt de eigen positie in de markt en die ten opzichte van de concurrenten duidelijk.

Tools voor backlinks checken

Zoals gezegd was de wens tot backlinks checken het startschot voor gerichte SEO-tools.
Wij liefhebbers vragen WordPress.org natuurlijk direct naar ‘backlinks checker plugins’ en 17 resultaten komen te voorschijn. Veel hiervan checken wel iets, maar geen backlinks. Dat blijkt ook uit het ‘backlinks+checker’ in de URL https://nl.wordpress.org/plugins/search/backlinks+checker/.
En de wel aanwezige backlinks checkers zijn niet up-to-date: ‘Deze plugin is meer dan 2 jaar niet meer bijgewerkt. Mogelijk wordt het niet meer onderhouden of ondersteund. …’

Gelukkig zijn er voldoende tools en die worden wel bijgehouden.
Het is een soort van ‘voor ieder wat wils’ want men kan zo ver gaan als men wilt. Persoonlijk voorkeur dus. Blijkbaar hebben die tools ook een persoonlijke voorkeur want het aantal getoonde backlinks verschilt nogal eens. Om de deur naar tool voor backlinks checken open te zetten, noemen we hier Majestic Site Explorer.

Majestic Backlinks Checker

Men krijgt een heldere kijk op de backlinks in de eigen achtertuin en in de achtertuin van de concurrenten. Handig voor iedere gebruiker is dat bij deze tool gekozen kan worden voor een gratis of voor een betaald abonnement. Het blijft gratis tot aan 5 checks per 24 uur.
In de praktijk is dit voor de doorsnee gebruiker goed te doen. Diehard linkbuilders zullen € 47 tot € 380 moeten investeren. Maar Majestic is slechts een voet tussen de deur bij het backlinks checken.
Zoekt en gij zult linken.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.