Gutenberg Nightly plugin: lekker experimenteren met FSE!

Gutenberg Nightly plugin: lekker experimenteren met FSE!

Full Site Editing in WordPress komt eraan, waarschijnlijk in WordPress 5.8. Maar je kunt er nu alvast mee experimenteren. Een van de makkelijkste manieren op dat te doen is met behulp van de Gutenberg Nightly plugin. 

Een testomgeving opzetten met de Gutenberg Nightly plugin

De Gutenberg Nightly plugin werd in oktober 2020 ontwikkeld door Gutenberg Times publisher Birgit Pauli-Haack, om testers te helpen de razendsnelle ontwikkelingen in het Gutenberg project bij te houden. De plugin maakt het mogelijk om in slechts 2 minuten een testomgeving op te zetten. Daarbij moeten we benadrukken dat je dit beter niet op een live website kunt doen; daarvoor is FSE simpelweg nog niet stabiel genoeg. 

De eerste stap is het downloaden van de Gutenberg Nightly plugin. Vervolgens ga je op je WordPress dashboard naar Plugins > Nieuwe plugin, waar je het gedownloade bestand kunt uploaden. Klik op Nu installeren. Als je reeds gebruik maakt van de ‘gewone’ Gutenberg plugin krijg je de vraag of je de huidige versie met door de nieuwe wil vervangen, wat je moet bevestigen.

Een FSE thema installeren

Om daadwerkelijk met Full Site Editing aan de slag te kunnen heb je een WordPress thema nodig dat de experimentele FSE feature ondersteund. Zo kun je bijvoorbeeld  TT1 Blocks gebruiken. Ga op je WordPress dashboard naar Thema’s en upload hier het ZIP bestand van het thema. Zodra je dit thema hebt geïnstalleerd en geactiveerd, verschijnt het “Site Editor (beta)” menu item op je WordPress dashboard. En dan kun je naar hartenlust gaan bouwen!

Tot slot

Gutenberg Nightly is inmiddels ruim 63.000 keer gedownload, wat laat zien dat er flink wat mensen aan het testen zijn. Als je een bijdrage wilt leveren aan de ontwikkeling van FSE of vragen of opmerkingen hebt kun je terecht op de Gutenberg GitHub pagina

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.