WordPress thema ontwikkelaars adverteren met Gutenberg compatible thema’s

WordPress thema ontwikkelaars adverteren met Gutenberg compatible thema’s

Nu het niet heel lang meer zal duren voordat Gutenberg officieel onderdeel wordt van de WordPress core, zien we dat steeds meer WordPress thema ontwikkelaars beginnen met het adverteren van ‘Gutenberg compatible’ thema’s. Themeforest, met meer dan 11.000 producten de grootste marktplaats voor commerciële WordPress thema’s, heeft een specifieke tag voor Gutenberg compatible thema’s in het leven geroepen. Als je zoekt op thema’s waar het woord ‘Gutenberg’ in de beschrijving is opgenomen, krijg je 143 zoekresultaten. Maar wat betekent ‘Gutenberg compatible’ precies?

Gutenberg compatible

‘Gutenberg compatible’ lijkt vooralsnog meer een buzzword te zijn bij de meeste Themeforest resultaten, als indicatie dat het thema stijlen voor alle core blocks bevat. In sommige gevallen hebben de thema ontwikkelaars echter ook shortcodes getest op compatibiliteit met de nieuwe editor. Een kleiner aantal thema’s biedt ook toegang tot premium blocks als onderdeel van hun geadverteerde Gutenberg compatibiliteit.

Als je op WordPress.org naar ‘Gutenberg’ zoekt, krijg je 26 resultaten waarbij compatibiliteit in de beschrijvingen van de thema’s is verwerkt. Thema’s worden omschreven als “volledig compatibel” met Gutenberg, of zijn specifiek “ontworpen om te werken met de nieuwe editor”. Die USP’s kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden – van basisstijlen voor core blocks tot thema’s die alle mogelijkheden van Gutenberg verkennen met features die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik met de nieuwe editor.

Marketing tactiek?

Het lijkt erop dat wanneer een thema geadverteerd wordt als ‘Gutenberg compatibel’ dit vooralsnog meer een marketing tactiek is. Tenslotte zal Gutenberg spoedig, als WordPress 5.0 wordt uitgerold, zijn codenaam verliezen en simpelweg ‘de editor’ worden. Gutenberg compatibiliteit zal dan noodzaak worden. Ontwikkelaars hebben dus maar een beperkt aantal dagen om de term ‘Gutenberg compatible’ te gebruiken voor marketingdoeleinden, en de druk om ervoor te zorgen dat hun producten op tijd klaar zijn loopt op. Gelukkig zijn er voldoende tutorials beschikbaar om thema ontwikkelaars te helpen om hun thema’s klaar te maken voor het Gutenberg tijdperk.

 

Lees ook: Block Unit Test plugin voor Gutenberg

 

WordPress 5.0

Het werk aan WordPress 5.0 zal wellicht sneller voltooid zijn dan gedacht. Eerder deze week werd namelijk bekend gemaakt dat 4.9.9 misschien alleen een kleine update wordt voor PHP 7.3 compatibiliteit. Maar het zou ook goed kunnen dat deze versie gewoon wordt overgeslagen.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.