Gutenberg compatibiliteit voor populaire thema’s Anders Norén

Gutenberg compatibiliteit voor populaire thema’s Anders Norén

Na twee maanden lang in het weekend doorgewerkt te hebben, kondigde Anders Norén in een blogpost aan dat zijn 18 gratis thema’s op WordPress.org geüpdatet zijn voor Gutenberg compatibiliteit.

Noréns populaire minimalistische WordPress thema’s hebben een cumulatieve beoordeling van 4.97 van 5 sterren en zijn al meer dan 2.2 miljoen keer gedownload. Ze zijn naar schatting actief op zo’n 100.000 WordPress installaties.

“Gutenberg zonder problemen gebruiken”

“Er zijn geen custom blocks of andere chique dingen te vinden in de updates. Maar als je een van mijn thema’s gebruikt, moet je nu in staat zijn om naar WordPress 5.0 te upgraden en Gutenberg zonder problemen te gebruiken, in de editor of aan de front-end,” schreef Norén. “Als je van plan bent om de Classic Editor te blijven gebruiken, zullen de meeste dingen er hetzelfde uitzien na het installeren van de update.”

De Gutenberg compatibiliteit update voor Noréns thema’s is inclusief editor stijlen, met layout, typografie en kleuren die bij het thema passen, stijlen voor core blocks en nieuwe uitlijningsmogelijkheden, alsmede custom lettertype groottes in de editor. Norén heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de code van zijn thema’s op te schonen en verbeteringen toe te voegen voor oudere PHP versies. Ook op het gebied van toegankelijkheid heeft hij zaken verbeterd.

Norén heeft in totaal 17.525 regels code toegevoegd of veranderd. “De afgelopen weken waren slopend, maar de wetenschap dat mijn thema’s klaar zijn voor WordPress 5.0 – of dat nu 20 november wordt uitgerold of niet – was het waard,” schreef hij.

Gutenberg compatibiliteit komt sneller bij commerciële thema’s

Zes weken geleden leverende het nog maar 26 resultaten op als je het WordPress.org thema directory doorzocht op “Gutenberg.” Dat cijfer is inmiddels gestegen naar 53. Gutenberg compatibiliteit lijkt veel sneller gerealiseerd te worden voor commerciële thema’s. Als je op Envato naar “Gutenberg” zoekt krijg je al honderden resultaten, en de editor is nog niet eens onderdeel van de WordPress core. Ontwikkelaars van gratis thema’s op WordPress.org hebben niet altijd dezelfde motivatie. Laten we hopen dat ze een voorbeeld nemen aan Anders Norén!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.