Gutenberg 8.5 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.5 is nu beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 8.5 uitgerold. Deze update is de laatste grote versie die in WordPress 5.5 geïntegreerd zal worden, waarvan de officiële release gepland staat voor 11 augustus.  Versie 8.5 bevat geen baanbrekende nieuwe features, maar wel een aantal noemenswaardige verbeteringen.

Externe afbeeldingen uploaden

Voorheen was het al mogelijk om een afbeelding van elke willekeurige URL in te voegen, echter bleef de afbeelding dan op die externe website gehost. Het probleem met die methode is dat je geen enkele controle hebt over wat er in de toekomst met de afbeelding gebeurt. De externe website zou offline gehaald kunnen worden, of de website eigenaar zou de afbeelding kunnen verwijderen of vervangen. Gutenberg 8.5 lost dit probleem op; je hebt nu namelijk de mogelijkheid om een afbeelding van een externe URL naar de media bibliotheek te uploaden. De gereedschapsbalk in de editor is uitgerust met een nieuw upload icoon (een omhoog wijzende pijl). Als je hierop klikt nadat je een afbeelding via URL hebt ingevoegd, dan wordt de betreffende afbeelding aan je media bibliotheek geüpload. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je dan ook de beschikking hebt over de andere gereedschappen om afbeeldingen te bewerken, welke in Gutenberg 8.4 werden toegevoegd. Zo kun je de afbeelding schalen, roteren of bijsnijden

Verbeterde drag & drop functie

Het kan zijn dat je niet wist dat de Gutenberg editor een drag & drop functie had. Dat zou niet zo verwonderlijk zijn. Het hand-icoontje dat verschijnt is namelijk niet een bijzonder duidelijke indicator dat je een blok kunt verslepen. Hoe dan ook, die drag & drop functie is inmiddels aardig verbeterd, want het venster scrollt vrijwel meteen mee als je een blok omhoog of omlaag sleept. Daarbij is de functie wat uitgebreid: het is nu ook mogelijk om multi-blok selecties naar de gewenste plek te slepen.

Meer weten over Gutenberg 8.5?

Om de nieuwe features in Gutenberg 8.5 te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast raden we aan om de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments in te schakelen.Voor meer informatie over alle verbeteringen in Gutenberg 8.5 kun je de release post raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.