Gutenberg 8.4 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.4 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.4 is sinds deze week beschikbaar. Deze update bevat een aantal belangrijke verbeteringen, waaronder nieuwe gereedschappen voor het bewerken van afbeeldingen en de mogelijkheid om meerdere blokken tegelijk te bewerken. Dit is de laatste grote Gutenberg update die gepland staat voor integratie in WordPress 5.5.

Nieuwe gereedschappen voor afbeeldingen bewerken

Ik maak al jaren gebruik van Photoshop voor het bewerken van de afbeeldingen die ik in WordPress gebruik, en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Maar met de nieuwe tools in Gutenberg 8.4 hoeft dat misschien niet meer! Wanneer je een Afbeelding blok selecteert, zie je een nieuw icoontje in de gereedschapsbalk. Als je hierop klikt worden er verschillende gereedschappen weergegeven voor het bewerken van afbeeldingen maken het mogelijk om afbeeldingen te zoomen, te roteren en bij te snijden. Gewoon binnen de editor!

Meerdere blokken tegelijk aanpassen

Heb je weleens de tekstkleur van meerdere paragrafen aan willen passen? Of de lettergrootte van twee blokken? Tot nu toe moest je dit soort dingen altijd blok voor blok doen. Daar komt nu een einde aan, want Gutenberg 8.4 maakt het mogelijk om de blok opties voor meer dan één blok tegelijk te bewerken. De enige beperking is dat de blokken van hetzelfde type moeten zijn. Maar dat is logisch, aangezien elk blok verschillende opties heeft. Het werkt heel eenvoudig: je selecteert twee of meer blokken van hetzelfde type. Vervolgens pas je de geselecteerde blokken allemaal tegelijk aan via het blok opties paneel.

Zoekfunctie officieel geïmplementeerd

In september 2019 konden gebruikers van de Gutenberg plugin voor het eerst kennismaken met de zoekfunctie van de blok editor. Deze werd als experimentele feature geïntroduceerd in Gutenberg 6.5. Vanaf versie 8.4 is de zoekfunctie niet langer experimenteel maar een volledig werkend, geïntegreerd onderdeel van de Gutenberg plugin. Het is de bedoeling dat de zoekfunctie met WordPress 5.5 in de core wordt geïmplementeerd. Gutenberg gebruikers krijgen dan ook het verzoek om er lekker mee te gaan testen en eventuele bugs te rapporteren.

Meer weten over Gutenberg 8.4?

Om de nieuwe features in Gutenberg 8.4 te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast raden we aan om de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments in te schakelen.Wil je meer weten over alle vernieuwingen en bug fixes in Gutenberg 8.4, dan kun je de officiele release post raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.