Gutenberg 6.4 is nu beschikbaar

Gutenberg 6.4 is nu beschikbaar

Nog geen twee weken nadat Gutenberg 6.3 met flink wat toegankelijkheidsverbeteringen kwam, werd vorige week Gutenberg 6.4 uitgerold. Deze update bevat een aantal belangrijke verbeteringen. Zo bevat het Cover block meer mogelijkheden en is er een nieuwe Typewriter experience toegevoegd. Ook heeft de Block Inserter een nieuw hulppaneel gekregen.

Cover block

Het Cover block maakt het nu mogelijk om behalve afbeeldingen en video’s ook een effen kleur als achtergrond in te stellen. Daarnaast is het block nu eenvoudig te schalen. Dit is een groot pluspunt is voor gebruikers die hun eigen webpagina’s ontwerpen.

Typewriter experience

Gutenberg 6.4 is uitgerust met een nieuwe Typewriter experience. Deze biedt een betere gebruikerservaring bij het schrijven van teksten, met name op mobiel.

In de onderstaande video wordt uitgelegd op welke manier de Typewriter experience schrijven in de editor verbetert:

Nieuw hulppaneel in Block Inserter

Op basis van een aantal usability tests in juli concludeerden Gutenberg ontwerpers dat de meeste deelnemers niets deden met de nieuwe tips voor gebruikers. In plaats daarvan gingen zij direct aan de slag dingen met bewerken. De ‘zwevende’ tips dekten bovendien essentiële elementen af. De plaatsing van de tips was zelfs nog slechter op mobiel. In Gutenberg 6.4 is een nieuw hulppaneel aan de Block Inserter toegevoegd, ontworpen om contextuele hulp en informatie te verstrekken. Als een gebruiker met de muis over de verschillende blocks gaat, laat het hulppaneel het icoon zien, de titel en een korte uitleg over wat het betreffende block doet. Er zijn nogal wat discussies over hoe de interacties zich precies zouden moeten gedragen. Het is dan ook waarschijnlijk dat er nog wel wat aanpassingen worden doorgevoerd voordat deze feature in de WordPress core wordt geïmplementeerd. Gebruikers die vinden dat de Block Inserter nu te veel ruimte in beslag neemt, kunnen het hulppaneel uitschakelen via het Options menu.

Meer weten over Gutenberg 6.4?

Gutenberg 6.4 bevat tevens een aantal nieuwe APIs en bug fixes. Voor een volledig overzicht van alle verbeteringen kun je de release post raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.