Gutenberg 5.7 voegt nieuwe appender toe voor Group & Columns blocks

Gutenberg 5.7 voegt nieuwe appender toe voor Group & Columns blocks

Vorige week werd Gutenberg 5.7 gelanceerd. Deze update van de WordPress editor bevat onder andere belangrijke verbeteringen met betrekking tot de gebruiksvriendelijkheid van het Group block, dat in Gutenberg 5.5 werd toegevoegd.

Group Block

In voorgaande versies van de editor was het lastig om te zien of een block als een child block was ingevoegd, voornamelijk omdat het standaard was om een leeg paragraaf block in te voegen. Gutenberg 5.7 maakt de gebruikersinterface voor Group blocks een stuk overzichtelijker door de nieuwe block appender als standaard weer te geven wanneer er geen child blocks gedetecteerd worden (“appender” is een chique naam voor de knop met het + teken dat de interface opent om een nieuw block in te voegen).

gutenberg 5.7

Columns block

Ook het Columns block is voorzien van de nieuwe block appender. Daarbij voegt Gutenberg 5.7 ondersteuning toe voor het instellen van kolombreedtes. De rigiditeit van het Columns block riep al sinds de introductie frustraties op bij gebruikers, maar deze update maakt een hoop goed. Gebruikers kunnen nu een percentage breedte voor de kolommen instellen bij de block instellingen. De gebruikersinterface hiervoor ziet er nog wat onhandig uit, maar er is al bekend gemaakt dat er binnenkort een meer interactieve, versleepbare column resizer aan zit te komen. Daarbij kunnen we in toekomstige Gutenberg versies waarschijnlijk ook “quick-select” template opties verwachten voor het instellen van kolommen.

gutenberg 5.7

Afbeeldingen updaten met drag & drop

Een handige toevoeging aan Gutenberg 5.7 is de mogelijkheid om afbeeldingen te updaten met behulp van drag & drop. Gebruikers kunnen nu een afbeelding naar een Image block slepen dat al een afbeelding bevat. De nieuwe afbeelding wordt dan geüpload en vervangt de vorige afbeelding. Dit bespaart een heleboel kliks! Het is zeer waarschijnlijk dat Audio, Video, File en Media & Text blocks in de toekomst ook met drag & drop geüpdatet kunnen worden.

Meer weten over Gutenberg 5.7?

Gutenberg 5.7 bevat niet alleen bug fixes, verbeteringen en nieuwe features, maar met een laadtijd die 14% sneller is dan de vorige versie ook een aanzienlijke performance boost. De documentatie voor het Gutenberg project heeft een nieuw thuis op WordPress DevHub en is nu een stuk overzichtelijker. Voor een volledige lijst van alle veranderingen in Gutenberg 5.7 kun je de release post raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.