Gutenberg 5.5 voegt nieuw Group block toe

Gutenberg 5.5 voegt nieuw Group block toe

Gutenberg 5.5 is uit. Deze update voegt het langverwachte Group block toe en bevat uiteraard ook een aantal andere verbeteringen.

Over het nieuwe Group block

Deze update bevat het langverwachte Group block toe, voorheen bekend als het Section block. Het block heeft een andere naam gekregen om verwarring met het HTML5 section element te vermijden en mogelijke overlap met toekomstige theme type secties (zoals headers, sidebars en footers) te voorkomen. De eerste versie van het Group block biedt ondersteuning voor het nesten van andere blocks, alsmede de mogelijkheid om het block en eventuele child blocks uit te lijnen.

“Het is nog een minimale versie, en in de volgende versies worden verbeteringen verwacht om binnen-blocks toe te voegen en group blocks te groeperen/degroeperen,” zei Riad Benguella, tech lead van Gutenberg fase 2. Het nieuwe Group block is inderdaad nog niet zo intuïtief als het zou moeten zijn, maar na meer tests en feedback zal er ongetwijfeld een meer verfijnde gebruikerservaring ontwikkeld worden.

Block templates

Het Group block legt de basis voor een toekomst waarin WordPress thema’s zouden kunnen evolueren om block templates te worden. Als antwoord op een reactie over hoe het Group block uiteindelijk de widget beheer interface zou kunnen vervangen, bood Benguella een glimp van hoe Gutenberg uiteindelijk de thema industrie zal veranderen:

“In een wereld waar thema’s gemaakt zijn van block templates in plaats van php templates, is er geen noodzaak voor widget area’s. Dat gezegd is Gutenberg een enorme verandering voor WordPress en de community. Fase 2 draait erom de WordPress community te helpen om dit nieuwe block concept over te nemen, zonder volledig te veranderen wat een thema in WordPress betekent. We moeten niet zomaar bestaande thema’s laten vallen en naar full-site editing overstappen zonder een iteratief plan. Uiteindelijk zullen we op een punt komen waar alles van block templates en blocks is gemaakt, maar we moeten eerst kleine stapjes nemen. De eerste stap is de mogelijkheid om in bestaande thema’s blocks in plaats van widgets te gebruiken.”

Overige verbeteringen in Gutenberg 5.5

Gutenberg 5.5 voegt ook de image fill option en vertical alignment ondersteuning toe aan de Media en Text blocks.

Gutenberg 5.5

Deze versie bevat tevens een aantal kleine maar handige verbeteringen zoals het automatisch invullen van het link veld wanneer de geselecteerde tekst een email is.

Gutenberg 5.5

Het Gutenberg team boekt ook vooruitgang met het nieuwe widgets scherm. De bug fixes in Gutenberg 5.5 zullen ook in WordPress 5.2 worden doorgevoerd, dat eerst gepland stond voor 30 april maar vanwege het aantal open tickets mogelijk wordt uitgesteld naar 7 mei.

 

Lees ook: Gutenberg Playground biedt standalone versie van de editor

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.