Gutenberg 13.4: finetuning en performance verbeteringen

Gutenberg 13.4: finetuning en performance verbeteringen

Gutenberg 13.4 is alweer een week geleden uitgerold, maar we willen toch nog even de belangrijkste verbeteringen in deze update van de Gutenberg plugin toelichten.

Zijbalk ontwerp updates

De ‘Publiceren’ zijbalk in de editor heeft een nieuwe look en feel gekregen, met onder andere een vernieuwde datumprikker.

Afbeelding via WordPress.org

Tussenruimtes in het Galerij blok

We hadden al de mogelijkheid om gebruik te maken van ‘block spacing’ in het Galerij blok. Gutenberg 11.4 kwam met axiale padding voor Knoppen, en in Gutenberg 13.4 is iets soortgelijks geïmplementeerd voor het Galerij blok. Dit maakt nu ook het mogelijk om verschillende horizontale en verticale tussenruimtes in te stellen.

Query variabelen voor Zoeken

Je kunt nu de zoekresultaten voor het Zoeken blok beperken door variabelen in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat er alleen binnen producten naar de betreffende keywords wordt gezocht, en dan andere zoekresultaten buiten beschouwing worden gelaten.

Performance verbeteringen

Gutenberg 13.4 heeft ook wat verbeteringen gekregen op het gebied van performance. Aan de frontend is de CSS voor Globale Stijlen zo aangepast dat alleen CSS de blokken die op dat moment moeten worden weergegeven worden geladen, waardoor de pagina’s sneller laden. Voor de editor zelf zijn de autocomplete prestaties verbeterd.

Meer weten over Gutenberg 13.4?

Om van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 13.4 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.