Gutenberg 11.4 is nu beschikbaar

Gutenberg 11.4

Gutenberg 11.4 is nu beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin biedt weer een flink aantal bug fixes, verbeteringen en nieuwe features. Hieronder hebben we de meest noemenswaardige zaken kort toegelicht. 

Axiale padding voor het Knoppen blok

Het was al mogelijk om voor alle zijden van een knop padding te definiëren, maar als je veel knoppen had kon dat een nogal tijdrovend klusje zijn. Gutenberg 11.4 verhelpt dit probleem door axiale padding voor het Knoppen blok te introduceren. Dit maakt het mogelijk om de ruimte op de X-as en de Y-as te veranderen. Wat wel logisch is, aangezien je boven en onder (verticaal) en links en rechts (horizontaal) bijna altijd dezelfde waarden moeten krijgen. 

Geneste afbeeldingen voor het Galerij blok

Het Galerij klonk biedt nu ondersteuning voor het nesten van individuele Afbeelding blokken, wat in feite betekent dat het Galerij blok nu een container is. Het invoegen van media werkt nog steeds op dezelfde manier. Het verschil is dat je nu de mogelijkheid hebt om elk Afbeelding blok binnen een Galerij apart aan te passen. Hou er wel rekening mee dat dit nog een experimentele feature is en je deze dus eerst moet inschakelen via Gutenberg > Experimenten.

Duotone ondersteuning voor Omslagafbeeldingen 

Het blok voor Omslagafbeeldingen van berichten mist nog het een en ander aan mogelijkheden, maar heeft nu eindelijk weer een verbetering gekregen. De in WordPress 5.8 geïntroduceerde Duotone filters, die het mogelijk maken om een CSS filter over een afbeelding heen te leggen om schaduwen en highlights aan te passen, worden nu ook in dit blok ondersteund. 

Meer weten over Gutenberg 11.4?

Om van de nieuwe features en verbeteringen gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie met betrekking tot de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 11.4 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen. 

Geef een reactie