Gutenberg 11.7 is beschikbaar

Gutenberg 11.7 is beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 11.7 uitgerold. Naast enkele tientallen bug fixes zijn er ook weer een flink aantal nieuwe en verbeterde features om uit te proberen. Hieronder belichten we de hoogtepunten uit deze update van de Gutenberg plugin.

Verbeterde navigatie

Het bouwen van navigatie menu’s was tot dusver een van de meest frustrerende dingen om te doen met het nieuwe bloksysteem. Hoewel er geleidelijk aan kleine verbeteringen zijn doorgevoerd, ging het daadwerkelijk toevoegen van linkjes in het Navigatie blok niet bepaald soepel. In voorgaande Gutenberg versies moest je op de + knop klikken. Je zou dan verwachten dat je naar een pagina kon zoeken die je dan kon toevoegen, maar in plaats daarvan verscheen er een zoekveld om naar blokken te zoeken. Gutenberg 11.7 brengt daar verandering in. Als je nu op de + knop klikt kun je direct naar een pagina zoeken of een URL intypen. Je hoeft dus niet eerst te bedenken wat voor bloktype je wilt toevoegen. Linkjes naar de homepagina van je site kun je toevoegen door het menu-item om te zetten naar een Home Link blok. Dit omzetproces is ook beschikbaar voor onder andere het Sociale Iconen en Site Logo blok.

Kleurenpalet opties voor Globale Stijlen

Kleurenpalet opties stonden eerst onder de kleurenopties bij Globale Stijlen, maar hebben nu een apart venstertje in de zijbalk gekregen. Nadat je het Kleurenpalet venster hebt opengeklapt, kun je de door het thema gedefinieerde kleuren bewerken of op het + icoontje klikken om nieuwe kleuren aan te maken. Deze kleuren zullen vervolgens als opties worden weergegeven in zowel de Berichten Editor als de Site Editor.

Spatiering tussen Kolommen

Gutenberg 11.7 introduceert een langverwachte optie voor het bepalen van de spatiering tussen kolommen. Binnen het Kolommen blok heb je nu dus de mogelijkheid om de ruimte tussen de kolommen aan te passen, evenals de marges rondom elk blok. Deze nieuwe feature is gebouwd op basis van de ‘block gap’ feature die in Gutenberg 11.4 werd uitgerold.

Meer weten over Gutenberg 11.7?

Om van alle nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. De wijzigingen worden namelijk pas met de lancering van WordPress 5.9 in de core geïntegreerd. Wil je meer weten over de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 11.7? Dan kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.