Google brengt Native Lazyload plugin voor WordPress uit

Google brengt Native Lazyload plugin voor WordPress uit

Anderhalve week geleden schreven we al dat men aan het bekijken is of native lazy loading in de WordPress core geïmplementeerd kan worden. Dit wordt namelijk ook gedaan met het nieuwe ‘loading’ attribuut in Chrome 76, dat native lazy loading in de browser ondersteund. Er beginnen nu al plugins op te duiken die dit mogelijk maken voor WordPress sites. Google heeft zelf net ook een eigen WordPress plugin uitgebracht: de Native Lazyload plugin.

Native Lazyload plugin

Native Lazyload werd ontwikkeld door Google’s Felix Arntz en het team achter de officiële AMP plugin en de PWA plugin. De nieuwe plugin laadt afbeeldingen en iframes met het nieuwe ‘loading’ attribuut, in browsers die dit ondersteunen. Er is ook een fallback mechanisme ingebouwd voor browsers die nog geen native lazy loading ondersteunen. De Native Lazyload plugin heeft verder geen instellingen – gebruikers hoeven de plugin alleen maar te activeren en het werkt!

“Huidige lazy loading opties werken niet altijd”

Arntz beschreef in een blogpost waarom de huidige lazy loading opties, die custom JavaScript vereisten om te werken, in bepaalde gevallen zelfs een negatieve impact hebben op de performance. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer een pagina geen afbeeldingen bevat, of alleen een enkele afbeelding die direct zichtbaar is. Bovendien werkt het helemaal niet als een gebruiker JavaScript in de browser heeft uitgeschakeld.

“Progressieve verbetering”

De Native Lazyloading plugin gebruikt een soortgelijke implementatie gebruikt als men in de WP core wil toepassen. Arntz beschrijft de plugin als een “progressieve verbetering” waarmee de website performance van een gebruiker schijnbaar “op magische wijze verbetert” naarmate steeds meer browsers ondersteuning voor het ‘loading’ attribuut toevoegen.

Kris Gunnars, die de website searchfacts.com runt, voegde Google’s nieuwe Native Lazyload plugin aan zijn site toe en meldde opmerkelijke performance verbeteringen, met name op mobiel.  “Na het installeren ging mijn mobiele PageSpeed score van 92 naar 96 en het schaafde maar liefst 1.5 seconden van mijn Time to Interactive score,” aldus Gunnar. Ben je benieuwd of Google’s nieuwe WordPress plugin de laadtijd van jouw site ook kan verbeteren? Je kunt hem hier downloaden!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.