Experimentele Block Areas plugin: sitewide content bewerken met Gutenberg

Experimentele Block Areas plugin: sitewide content bewerken met Gutenberg

WordPress core committer Felix Arntz werkt momenteel aan een experimentele Block Areas plugin. Deze maakt het mogelijk content ‘sidewide’ aan te maken en te bewerken met Gutenberg. Arntz liet zich inspireren door een gesprek dat hij had met Morten Rand-Hendriksen tijdens WordCamp Europe. Hij bouwde de plugin om te “verkennen hoe de thema’s van morgen er vandaag uit zouden kunnen zien.”

Over de Block Areas plugin

De Block Areas plugin maakt het mogelijk om specifieke secties te definiëren waar je de block editor zou willen gebruiken – naast gewone posts. De block areas functioneren praktisch net als widget areas. Maar ze zijn gemaakt met behulp van een custom post type met een vertrouwde admin interface.

“Ze worden geïmplementeerd als post type – met het belangrijke aspect dat ze niet via een bepaalde URL in de frontend toegankelijk zijn. In plaats daarvan moet je thema ze renderen via een block_areas()->render( $slug ) methode die de plugin laat zien,” schreef Arntz. “De slug die je aan de methode toewijst moet overeenkomen met de block area slug (bijv. post slug) die je in de admin hebt aangemaakt.”

De plugin bevat block areas voor de site header en footer om een startpunt te bieden. Het toevoegen van block areas aan een thema is echter een technische hindernis. En dat zou een potentiele beperking kunnen zijn voor deze experimentele plugin.

Herbruikbare stukjes content

Het concept van de Block Areas plugin lijkt op de nu niet langer ondersteunde Buckets plugin, een poging om een alternatief te bieden voor WordPress widgets. Deze laat admins herbruikbare stukjes content aanmaken, welke op elke gewenste plek op de website geplaatst kunnen worden.  Herbruikbare buckets kunnen in dezelfde interface als de post editor worden gemaakt, en vervolgens met een shortcode of knop in de TinyMCE editor geplaatst worden.

De experimentele plugin van Arntz is slechts één manier voor het bieden van een verenigde benadering van herbruikbare content binnen WordPress. Het is geen officieel project en het kan goed zijn dat het Gutenberg team uiteindelijk voor een andere aanpak kiest. Maar het is wel een mooi voorbeeld van de mogelijkheden om de block editor sitewide te gebruiken.

Benieuwd naar deze plugin?

Als je er graag mee wil experimenteren, dan is de plugin beschikbaar op GitHub. Voor meer informatie over de implementatie van block areas kun je de introductie blogpost van Felix Arntz lezen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.