De eerste verjaardag van Gutenberg

De eerste verjaardag van Gutenberg

De laatste dagen van 2019 naderen en we zijn inmiddels voorbij de eerste verjaardag van Gutenberg, de editor die in WordPress 5.0 gelanceerd werd. De introductie van de block editor riep behoorlijk wat twijfels op binnen de WordPress gemeenschap. Is daar twaalf maanden later verandering in gekomen?

Eerste verjaardag van Gutenberg: Gutenberg stats

Laten we eens kijken naar de statistieken van Gutenberg.

Op de eerste verjaardag van Gutenberg draait 63.8% van alle WordPress installaties op versie 5.x. Dat betekent dat Gutenberg natively beschikbaar is op bijna tweederde van alle WordPress installaties.

De Klassieke Editor plugin heeft momenteel meer dan 5 miljoen actieve installaties en maar liefst 723 vijfsterren beoordelingen. De plugin staat zelfs in de top 5 van de meest populaire WordPress plugins!

Waarom gebruiken er nog zoveel mensen de Klassieke Editor? Is het weerstand tegen Gutenberg, of gaat het simpelweg om de incompatibiliteit met oudere thema’s? Het zal een combinatie van die twee zijn. Maar zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien, begint de groei van de Klassieke Editor plugin nu wel geleidelijk aan af te nemen. Dat betekent dat er wel degelijk een stijging is in het aantal WordPress gebruikers dat overstapt op Gutenberg.

klassieke editor statistieken
Afname in de groei van de Klassieke Editor

Compatibiliteit

Gutenberg compatibiliteit wordt steeds beter. Op WordPress.org zijn op het moment 21 pagina’s vol met Gutenberg-compatibele plugins te vinden. Veel daarvan brengen geregeld updates uit waarin nieuwe en verbeterde blocks geïntroduceerd worden. Daarnaast zien we een groeiend aantal block-specifieke plugins, welke puur zijn gewijd aan het verbeteren van de stijl en het aantal blocks dat je aan je website kunt toevoegen. Op Gutenberg gerichte plugins zoals Stackable en EditorsKit voegen nog meer mogelijkheden toe. Het tempo waarin deze plugins verschijnen en nieuwe updates uitbrengen, is een teken van een toegewijd wereldwijd collectief dat niet alleen gelooft in de toekomst van blocks, maar hier ook steeds enthousiaster over wordt.

Toekomst

Gutenberg zal weinig problemen opleveren voor degenen die dit jaar voor het eerst met WordPress begonnen zijn. Voor degenen die al langer met WordPress werken wordt Gutenberg steeds makkelijker, mede dankzij de nieuwe Gutenberg-specifieke plugins die er beschikbaar komen. Met de opkomst van platforms als SquareSpace, Wix en Jimdo, was het duidelijk dat WordPress iets moest doen om de backend gebruiksvriendelijker te maken. En dat hebben ze gedaan in de vorm van Gutenberg. Gutenberg is nog niet waar het moet zijn, er moet nog heel wat aan gedaan worden. Maar de dagen dat we met een nostalgisch gevoel terugdenken aan de Klassieke Editor, zijn waarschijnlijk wel voorbij.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.