WordPress 5.0 is pas het begin van het Gutenberg project

WordPress 5.0 is pas het begin van het Gutenberg project

Vorige week werd het langverwachte WordPress 5.0 “Bebo” dan eindelijk uitgerold. En hoewel deze belangrijke update een nieuwe editor introduceert, is WordPress 5.0 in feite pas het begin. Project Gutenberg is namelijk niet alleen maar een editor. De editor was fase 1. De tweede fase is de Customizer, waarbij de focus op full-site layouts zal komen te liggen. En de derde en vierde fase, daar zullen we binnenkort meer over te horen krijgen.

Waarom het Gutenberg project?

De nieuwe editor maakt deel uit van een langdurig proces om WordPress opnieuw uit te vinden. Maar waarom eigenlijk? Matias Ventura, een van de leiders van het Gutenberg project, legt uit:

“WordPress heeft altijd gedraaid om de gebruikerservaring, en die moet zich blijven evolueren onder nieuwe vereisten. Gutenberg is een poging om die behoeften op een fundamenteel vlak aan te pakken, gebaseerd op het idee van content blokken. Het is een poging om de manier waarop gebruikers met hun content interageren op een fundamenteel visuele manier te verbeteren, terwijl we tegelijkertijd ontwikkelaars de tools bieden om meer bevredigende ervaringen te creëren voor de mensen die ze helpen.”

“Hoe kan een dergelijke visie gerealiseerd worden zonder het WordPress schip, dat al ruim een decennium de gedachten, vreugdes en bestaansmiddelen van miljoenen mensen en een kwart van het web draagt, te ontmantelen, herbouwen, fragmenteren of breken?

Het schip moet, net als dat van Theseus, blijven zeilen terwijl we de materialen waar het uit bestaat upgraden. Het moet zich aanpassen om nieuwe mensen te verwelkomen, zij die het lastig vinden om aan boord te klimmen, het oppervlak te glad vinden, de aanblik niet verwelkomend – terwijl de essentie van vrijheid behouden blijft. Dat is geen gemakkelijke uitdaging – integendeel.”

“Inderdaad, er is een reden dat we het Gutenberg hebben genoemd, zowel vanwege de uitdagingen als vanwege de kansen. Vanwege wat het kan vertegenwoordigen wat betreft continuïteit en verandering. Het is een ambitieus project en het heeft de hele WordPress community nodig om te slagen.”

Nu de nieuwe editor standaard is geworden, zal het interessant zijn om te zien wat de reacties zijn van gebruikers die er voor het eerst mee werken. We zijn ook benieuwd naar wat ontwikkelaars zullen gaan bouwen om de editor naar een hoger niveau te tillen.

Tot slot

WordPress 5.0 is pas het begin van het Gutenberg project. Een project dat ongetwijfeld hobbelige wegen zal hebben, maar ook nieuwe ontdekkingen en volop mogelijkheden om te leren.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.