Zoals je ongetwijfeld weet is het belangrijk om je website up-to-date te houden. Dat betekent dat je zowel de WordPress core als je thema’s en je plugins regelmatig moet bijwerken. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een tijdje niet naar je site hebt omgekeken en bij het eerstvolgende bezoek op je dashboard ontdekt dat er inmiddels allemaal updates beschikbaar zijn. Maar wat is nu de juiste volgorde van updaten? Moet je eerst WordPress updaten en dan plugins, of andersom?
First things first: maak een backup!
Voordat je begint met updaten is het belangrijk om een volledige backup van je WordPress site te maken. Een volledige backup bevat:
- Je WordPress database
- Alle afbeeldingen en andere media uploads
- Je WordPress plugins en thema’s
- Core WordPress bestanden
Mocht er tijdens het updaten onverhoopt iets misgaan waardoor je layout geruïneerd wordt of je website op een andere manier ‘kapot’ gaat, dan kun je altijd de backup terugzetten!
Eerst WordPress updaten en dan plugins!
Als je zowel voor WordPress zelf als voor je thema’s en plugins updates moet installeren, dan raden we aan om de volgende volgorde aan te houden:
1. WordPress core
2. Plugins
3. Thema’s
Als er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is moet je die altijd eerst installeren. De meeste plugins worden namelijk getest om te functioneren met de meest recente WordPress versie. Dat betekent dat je zodra je je plugins gaat updaten minder risico hebt op conflicten. Dit geldt ook voor je thema’s. Aan gezien thema’s vaak gecontroleerd worden op plugin compatibiliteit, kun je deze het beste als laatst updaten.
Tot slot
Is alles weer up-to-date? Vergeet dan niet om je WordPress website aan de front-end te bekijken en even te testen of alles nog goed werkt!