Discussies, input, deelname: zo haal je het meest uit je blog reacties!

Discussies, input, deelname: zo haal je het meest uit je blog reacties!

Eerder deze week beschreven we al waarom blog reacties zo belangrijk zijn. Maar alleen het bieden van de mogelijkheid om reacties op je blogberichten te plaatsen is helaas niet genoeg. In dit artikel bespreken we drie manieren waarop je het meest uit je blog reacties kunt halen: discussies aanmoedigen, bezoekers om input vragen en deelnemen aan de discussies.

#1. Moedig discussies aan

Je weet inmiddels al dat je blog reacties kunt gebruiken om een gevoel van gemeenschap te realiseren en inzicht te krijgen in je bezoekers – maar hoe kom je van een paar spam-achtige blog reacties per blogbericht naar een levendig, goed functionerend reactiesysteem?

Wat er nodig is om een discussie in de reacties mogelijk te maken is volledig afhankelijk van de kwaliteit van je content – maar als je het benodigde aantal reageerders hebt bereikt, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je onderaan je blogbericht specifieke vragen stellen om discussies aan te wakkeren, als aanvulling op het onderwerp van je blogbericht. Als je een community rond je blog hebt opgebouwd, en ze voelen zich op hun gemak om met je te communiceren, kun je over elk denkbaar onderwerp een discussie voeren.

#2. Vraag bezoekers om input

Er is een valkuil waar veel bloggers invallen, en dat is dat ze er van uit gaan dat ze meer af weten over een bepaald onderwerp dan alle bezoekers die ze krijgen.

Ongeacht het thema van je blog, feit blijft dat er altijd wel iemand is die meer af weet over jouw specifieke onderwerp dan jij. Als je geluk hebt, zullen je bezoekers het interessant vinden om in de blog reacties verschillende standpunten te bestuderen, of ze zullen je op vriendelijke wijze corrigeren als je een fout hebt gemaakt. Vaak delen ze zelfs relevante informatie waar je nog niet van op de hoogte was, iets dat natuurlijk altijd welkom is.

In de meeste gevallen zullen je bezoekers, als ze bekend zijn met je blog en al eerder reacties hebben geplaatst, graag input geven zonder dat je ze daarom hoeft te vragen. Maar een klein duwtje kan natuurlijk geen kwaad.

#3. Neem deel aan de discussie

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste, maar ook heel simpel – neem deel aan de discussie!

Het zal je verbazen hoe weinig dit gebeurd, zelfs op populaire blogs. De meeste auteurs publiceren simpelweg eens in de zoveel tijd een nieuw blogbericht, waarna ze verdwijnen tot de volgende publicatie – en dat is juist niet wat je wil doen.

Toegegeven, als auteur hoef je echt niet constant op je blog te zitten en elke vraag te beantwoorden. Maar deelnemen aan de discussie is een geweldige manier om dat gevoel van gemeenschap te bevorderen en discussies gaande te houden. Bovendien: waarom zouden mensen investeren in een community wanneer de oprichter van die community niet de moeite wil nemen om de interactie met hen aan te gaan?

Dat geldt natuurlijk ook andersom: jij investeert tijd in het schrijven van blogberichten waar je trots op kunt zijn, blogberichten waarvan je wil dat mensen ze delen. Waarom zou je interactie met diezelfde mensen dan vermijden?

Tot slot

Het creëren van een community rond je blog is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurd. Maar we moeten allemaal ergens beginnen, en zoals bij de meeste dingen het geval is: als je je best doet en het duidelijk maakt aan je bezoekers dat je waarde hecht aan hun input, dan is het mogelijk!

Hoe denk jij over blog reacties? Laten jouw bezoekers wel eens bijzonder scherpzinnige of verhelderende blog reacties achter op je WordPress blog? We horen het graag!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.