WordPress blijft de Classic Editor plugin nog jaren ondersteunen

WordPress blijft de Classic Editor plugin nog jaren ondersteunen

Tijdens zijn State of the Word speech in 2017 kondigde Matt Mullenweg de beschikbaarheid van de Classic Editor plugin aan, voor WordPress gebruikers die nog niet klaar zijn voor Gutenberg als het zijn officiele debuut maakt in WordPress 5.0. De WordPress community is al maanden aan het speculeren over de betekenis van het aantal actieve installaties van de plugin, en hoe lang WordPress deze nog zal blijven ondersteunen. In een reactie op een recente blogpost heeft Mullenweg echter laten weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken; de Classic Editor plugin zal nog vele jaren ondersteund worden. Dat zal een hele opluchting zijn voor degenen die vreesden dat WordPress ondersteuning voor de ‘oude’ editor na een jaar of twee zou laten vallen.

De Classic Editor plugin

“Ik vind het geweldig dat mensen de Classic Editor plugin gebruiken!” schreef Mullenweg in de reactie. “WP kan op een oneindig aantal manieren worden gebruikt, en niet iedereen zal klaar zijn voor Gutenberg wanneer 5.0 uitkomt. Classic biedt mensen de mogelijkheid om nog steeds de core up te daten en bij te blijven met de nieuwe versies, en met een klik op de knop Gutenberg nog eens uit te proberen als ze dat willen. Het is ook triviaal om te onderhouden, want Gutenberg maakt ook gebruik van TinyMCE. Dus Classic Editor gebruikers zullen nog steeds verbeteringen en updates van TinyMCE krijgen – ik zeg niet ‘voor altijd’ maar ik zie geen reden waarom we de Classic Editor niet nog vele jaren zouden ondersteunen.”

Keuzes

Deze toezeggingen over de continue beschikbaarheid van de oude editor betekenen wel dat WordPress product ontwikkelaars keuzes moeten gaan maken. Willen ze ondersteuning bieden voor beide editors, of laten ze de Classic Editor vallen en gaan ze alleen voor Gutenberg? Het is nog niet te voorspellen hoeveel gebruikers de oude editor plugin zullen installeren nadat WordPress 5.0 is uitgerold, maar dat zou wel een goede indicatie zijn voor toekomstige beslissingen over ondersteuning van WordPress producten.

 

Lees ook: Gutenberg & Classic Editor plugin passeren 200.000 actieve installaties

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.