Chaplin, een gratis thema dat speciaal is ontwikkeld voor de block editor

Chaplin, een gratis thema dat speciaal is ontwikkeld voor de block editor

Anders Norén heeft Chaplin uitgebracht, zijn twintigste gratis WordPress thema. Chaplin is speciaal ontwikkeld voor de block editor.

Over Chaplin

Het screenshot hieronder laat zien hoe de homepagina layout gemakkelijk kan worden gecreëerd door een nieuwe pagina aan te maken en het ‘Cover Template’ te selecteren. Vervolgens voeg je een uitgelichte afbeelding toe. Daarna kun je de block editor gebruiken om kolommen, afbeeldingen en tekst toe te voegen. Norén heeft gedetailleerde instructies aan het readme.txt bestand toegevoegd. Daarin staat ook beschreven hoe je je website op kunt bouwen zoals de demo.

chaplin

Instellingen voor zowel lettertypes als kleuren zijn te vinden in de Customizer. Hierdoor krijg je een meer realistische voorvertoning van de content. Het thema heeft een ingebouwde infinite scroll. Ook zijn er aanvullende instellingen voor het weergeven en verbergen van specifieke post meta bij archieven en individuele blogposts. Verder biedt het thema diverse widget areas, een social menu met iconen, ondersteuning voor een sticky header en een search overlay. In de live demo kun je zien hoe dat er allemaal uit ziet.

Compatibiliteit met de block editor

Voordat WordPress 5.0 werd uitgerold, heeft Norén hard gewerkt om te zorgen dat zijn thema’s compatibel waren met de nieuwe block editor. Er zat wel één nadeel aan zijn thema’s. Volledige aanpassing was alleen mogelijk door een child thema aan te maken en/of custom CSS toe te voegen. Dingen diet voor veel WordPress gebruikers iets te hoog gegrepen is. In een blogpost beschreef Norén hoe de nieuwe block editor hem inspireerde om zijn thema’s op een andere manier op te bouwen.

“Ik dacht al een tijdje na over hoe ik een thema kon bouwen dat meer aanpassingsmogelijkheden had dan de thema’s die ik tot dusver had gemaakt,” schreef hij. “Met de introductie van de Block Editor in WordPress 5.0 kan elke pagina op een WordPress site vrijwel elke layout mogelijk maken. Dat maakt WordPress zelf een stuk flexibeler dan het een jaar geleden was. Als de Block Editor gebruikers in staat zou stellen om elke denkbare layout te maken, en het thema het mogelijk maakt om de layouts naar wens te stylen, dan zou dat erg handig kunnen zijn.”

Meer vrijheid

In tegenstelling tot Noréns eerdere thema’s, die relatief statisch waren, geeft Chaplin gebruikers meer vrijheid. Dit kan doordat de block editor nu de belangrijkste tool is om de homepagina layout aan te maken en te veranderen. Blocks kunnen in alle denkbare combinaties gerangschikt worden. Met andere woorden: geen twee websites zullen er hetzelfde uitzien.

Dit nieuwe thema is een goed voorbeeld van de mogelijkheden die de block editor creëert. Vooral voor gebruikers die behoefte hebben aan meer controle over de layout en content van hun website – zonder dat ze zich door vele pagina’s aan documentatie en tientallen Customizer opties hoeven te worstelen. De thema’s die de block editor volledig omarmen, laten oudere thema’s enigszins tweedimensionaal lijken. En dat mag beschouwd worden als een belangrijke mijlpaal in de evolutie van thema ontwikkeling.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.