3 dingen die je moet weten over blok thema’s in WordPress 5.9

3 dingen die je moet weten over blok thema’s in WordPress 5.9

Degenen die geen gebruik maken van de Gutenberg plugin staat heel wat te wachten met de release van WordPress 5.9 op 25 januari. Deze WordPress update zal namelijk de nieuwe Site Editor beschikbaar maken. In tegenstelling tot bij de lancering van de blok editor in 2018, die standaard was ingeschakeld en alleen met de Klassieke Editor plugin of een andere plugin kon worden uitgeschakeld, werkt het bij de nieuwe features in 5.9 net even anders. Alle gebruikers kunnen gewoon hun huidige setup behouden, zonder enige veranderingen. Het gebruik van de Site Editor is optioneel en vereist de activatie van een blok thema. Hieronder leggen we uit wat je moet weten over blok thema’s in WordPress 5.9.

Blok thema’s in WordPress 5.9: dit moet je weten

#1. Er zijn nog relatief weinig blok thema’s in WordPress 5.9, maar er komen er spoedig meer bij

Op dit moment zijn er 37 blok thema’s beschikbaar op WordPress.org. Er staan er nog wel een aantal in de rij voor een beoordeling, maar de opties zijn nog behoorlijk beperkt. Zodra WordPress eenmaal gelanceerd is en ontwikkelaars een beetje gewend raken aan het bouwen van layouts met het nieuwe systeem, verwachten we dat er binnen een korte tijd wel flink wat meer blok thema’s bij zullen komen.

#2. Blok thema’s bieden veel meer flexibiliteit dan ‘klassieke’ WordPress thema’s

In het ‘klassieke’ WordPress tijdperk konden gebruikers een thema activeren en alleen de opties aanpassen die de ontwikkelaar beschikbaar had gemaakt. Het was een rigide systeem dat gebruikers doorgaans weinig flexibiliteit gaf – tenzij ze wisten hoe ze moesten programmeren. Blok thema’s zijn heel anders dan traditionele WordPress thema’s. Nadat je een blok thema hebt geactiveerd, heb je via de Site Editor (te vinden onder Weergave > Editor) toegang tot een breed scala aan nieuwe features. Je kunt je thema templates direct op het canvas aanpassen, en het design veranderen via het Globale Stijlen paneel.

#3. De Customizer, widgets en navigatiemenu’s verdwijnen

De grootste verandering voor gebruikers die de traditionele manier van WordPress websites bouwen gewend zijn, is het feit dat de Customizer, widgets en navigatiemenu’s verdwijnen. Deze componenten worden vervangen door de Site Editor – nogmaals, alleen wanneer je een blok thema gebruikt. Een navigatiemenu bouwen doe je nu door gebruik te maken van het Navigatie blok. Widgets zijn ook blokken geworden; en die kun je plaatsen waar je maar wilt.

Tot slot

Als je van plan bent straks een blok thema te activeren zodat je van de Site Editor gebruik kunt maken, dan zul je ongetwijfeld even moeten wennen aan de nieuwe methode. Je moet er ook rekening mee houden dat het allemaal nog een work in progress is; nog niet alle elementen werken optimaal. Dat gezegd zal de enorme flexibiliteit die het Full-Site Editing systeem biedt veel gebruikers overtuigen om blok thema’s in WordPress 5.9 te gebruiken.

Lees ook: Een eerste blik op het Twenty Twenty-Two thema

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.