Maak custom patterns met de Block Pattern Builder plugin

Maak custom patterns met de Block Pattern Builder plugin

Met de introductie van de API voor block patterns in Gutenberg 7.8 werd al duidelijk hoe makkelijk het werd voor thema en plugin ontwikkelaars om custom block patterns te registreren. Het bouwen van een pattern is een kwestie van een unieke ID aanmaken, deze een titel geven en vervolgens de code voor de blocks kopiëren waar het block uit bestaat. Er is vrijwel geen programmeerwerk nodig voor het bouwen van patterns. Omdat patterns in feite uit HTML code bestaan, is het mogelijk om ze met de WordPress block editor te bouwen. Je hebt dan alleen nog een eenvoudige manier nodig om je creaties te publiceren. En dat is waar de Block Pattern Builder plugin uitkomst biedt.

Hoe werkt Block Pattern Builder?

Block Pattern Builder is een nieuwe plugin die werd ontwikkeld door Justin Tadlock. De plugin vereist minimaal versie 7.8 van de Gutenberg plugin om te werken, in elk geval totdat het block pattern systeem in de WordPress core wordt geïntegreerd. Vooralsnog is de nieuwste versie van de Gutenberg plugin noodzakelijk.

Na het installeren en activeren van de plugin wordt er een nieuw admin menu item genaamd “Block Patterns” toegevoegd. Vanaf dat punt werkt het creëren van patterns precies hetzelfde als het aanmaken van een bericht of pagina. Je voegt een nieuw pattern toe door op de “Add New” link te klikken. Vervolgens kun je naar hartenlust blocks arrangeren. Heb je een pattern gemaakt waar je tevreden mee bent, dan kun je deze publiceren.

Zodra een block pattern is gepubliceerd, is deze direct beschikbaar via de pattern zijbalk in de block editor. Op dit moment is dit een knop rechtsboven in de editor.

block pattern builder plugin

Justin waarschuwt wel dat block patterns nog een evoluerende feature van de Gutenberg plugin zijn. Het zou dan ook kunnen dat de onderliggende API nog gaat veranderen. Maar, zo schreef hij in een blogpost, “dat betekent niet dat we er in de tussentijd geen plezier mee mogen maken.” De plugin is een simpel systeem dat een gemakkelijk manier biedt om met de patterns feature in Gutenberg te spelen.

Interesse?

De Block Pattern Builder plugin is gratis te downloaden via het WordPress plugin directory. Je kunt hem ook direct vanuit het plugin venster op je WordPress Dashboard installeren.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.