Block management features in WordPress 5.2?

Block management features in WordPress 5.2?

WordPress 5.1 is al meer dan 6.6 miljoen keer gedownload sinds het werd uitgerold, en inmiddels wordt er alweer hard gewerkt aan WordPress 5.2. Deze versie zal geleid worden door Matt Mullenweg, met Josepha Haden als Release Coordinator. Gary Pendergast publiceerde een tijdschema waaruit blijkt dat 5.2 op 23 april 2019 zou moeten verschijnen. Een van de belangrijkste voorgestelde features voor deze update zijn block management features.

Block management features

Sinds de Gutenberg editor in de WordPress core is opgenomen, stroomt er een lawine van blocks het WordPress ecosysteem in. En die is alleen maar heviger geworden sinds core widgets naar blocks geconverteerd worden. Widgets zullen uiteindelijk relieken uit het verleden worden, en de verwachtingen van gebruikers zullen spoedig geworteld zijn in het concept van de block interface. Het komt ook vaak voor dat gebruikers block collecties installeren die een dozijn of meer nieuwe blocks introduceren, terwijl ze er eigenlijk maar een paar nodig hebben.

Block management features zouden het mogelijk moeten maken voor gebruikers om blocks die ze niet gebruiken te verbergen of uit te schakelen.

Block management plugins

Er zijn een aantal standalone plugins die reeds block management features bieden, zoals Gutenberg Manager en Disable Gutenberg Blocks. Deze plugins hebben verschillende gebruikersinterfaces en benaderingen om gebruikers blocks te laten uitschakelen. Gutenberg Manager bijvoorbeeld, maakt gebruikt van een ‘tabbed’ interface met selectievakjes om core blocks uit te schakelen. De Disable Gutenberg Blocks plugin biedt een admin venster dat lijkt op plugin management:

Een aantal block collecties, waaronder Advanced Gutenberg Blocks en CoBlocks, hebben ook hun eigen block management features geimplementeerd. Advanced Gutenberg Blocks voegt een venster onder zijn eigen top level menu toe om blocks uit te schakelen.

block management features

CoBlocks introduceerde recentelijk (naast de nieuwe Page Building blocks) een block management feature die een van de meer elegante implementaties is die er op dit moment beschikbaar zijn. Deze biedt ook de mogelijkheid om volledige categorieen aan of uit te schakelen.

Prioriteit?

Nadat CoBlocks haar eigen block management feature aankondigde, stelde Nick Hamze dat dit eigenlijk ook voor de WordPress core moest gebeuren. Hij kreeg daarbij wat weerstand van Gutenberg lead Riad Benguella, die vond dat block management features meer voor gevorderde gebruikers zijn.

“De mogelijkheid om blocks uit te zetten lijkt behoorlijk simpel,” antwoordde Hamze. “Rich bouwde deze feature niet voor de lol. Gewone gebruikers (niet gevorderde of ontwikkelaars) hebben hierom gevraagd. Hij bouwde het om een probleem op te lossen dat door echte gebruikers wordt ervaren. Je vertelt me dat meer gewone gebruikers het Amazon Kindle Embed Block zullen gebruiken dat dat ze behoefte hebben aan de mogelijkheid om blocks uit te zetten die ze niet willen gebruiken.”

Benguella was niet zozeer tegen block management features, maar zei dat het geen hoge prioriteit was voor het project. De prioriteiten lijken inmiddels wat verschoven te zijn, want block management wordt nu sterk overwogen voor WordPress 5.2. Duizenden gebruikers hebben al een plugin geïnstalleerd die het beheren van blocks mogelijk maakt, en dat is een goede indicatie dat er behoefte aan is.

CoBlocks auteur Rich Tabor is in elk geval voor. “Wij waren zeker niet de eersten, maar ik denk wel dat we de beste gebruikerservaring bieden,” zei hij. “Ik heb het gebouwd omdat mensen erom vroegen, en ik wilde een veel betere ervaring bieden dan hen vragen om naar een andere WP admin pagina te gaan. Ik zou graag iets zoals de Block Manager in core zien en ik ben beschikbaar om te helpen om welke manier dan ook.”

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.