Block editor komt naar de mobiele WordPress apps

Block editor komt naar de mobiele WordPress apps

De nieuwe Gutenberg block editor die in WordPress 5.0 werd geïntroduceerd, is nu in beta testfase op de mobiele WordPress apps. De block editor zal beschikbaar komen in versie 11.9, die naar verwachting op 11 maart zal worden uitgerold.

Block editor

“Voor deze eerste versie lag onze focus op het bouwen van een aangename schrijfervaring met ondersteuning voor de meest elementaire content types,” schreef mobile WordPress ontwikkelaar Jorge Bernal.

“Onze data liet zien dat 90%+ van de blogposts die met de mobiele apps worden gecreëerd bestaan uit basistekst en afbeeldingen, dus we besloten ons voor deze versie te richten op het ondersteunen van de Paragraph, Image en Heading blocks.”

De interface lijkt erg op Gutenberg op de desktop, maar is gesimplificeerd om alleen de meest gebruikte blocks en toegang tot eenvoudige block instellingen mogelijk te maken.

De block editor in de Android app voelt merkbaar trager op mobiel dan de vorige editor. Nog niet echt een verbetering op de bestaande editor dus. Maar de block editor voor mobiele WordPress apps is nog in bèta, en hoewel er nog wat ruwe randjes aan zitten is de interface meer in lijn met wat gebruikers op de desktop ervaren.

Beide editors

Gedurende deze overgangsfase kunnen gebruikers de oude editor overigens ook blijven gebruiken, omdat de Gutenberg implementatie voorlopig alleen de basisfuncties verstrekt. Nadat versie 11.9 naar de mobiele WordPress apps is uitgerold, kunnen gebruikers kiezen of ze de block editor willen gebruiken. De app detecteert met welke editor een blogpost is aangemaakt en zal automatisch die editor openen wanneer een gebruiker een blogpost wil bewerken. Gebruikers kunnen handmatig terugschakelen naar de oude editor voor blogposts die blocks hebben door “Switch to Classic Editor” te selecteren. Bij nieuwe blogposts zal de Classic Editor standaard ingeschakeld zijn, maar gebruikers kunnen dit aanpassen door naar Me > App Settings te gaan en de “Use Block Editor” optie aan te vinken.

Nadat versie 11.9 is uitgebracht zal het team aan de slag gaan met UX verbeteringen en bug fixes, alvorens ze verder zullen werken aan het toevoegen van ondersteuning van de meest gebruikte blocks.

 

Lees ook: WooCommerce apps voor iOS en Android officieel beschikbaar

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.