Bitcoin betalingen accepteren op je WordPress website

Bitcoin betalingen accepteren op je WordPress website

Bitcoin is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Hoewel de valuta soms nog geassocieerd wordt met oplichters of niet eerbare onderhandelingen, zijn er ook mensen die het prettig vinden om hun anonimiteit te behouden wanneer ze online shoppen. Of je het zelf nu eens bent met het idee achter Bitcoin of niet, als je bedekt dat het aantal gebruikers de laatste vier jaar aanzienlijk is gegroeid, en dat er steeds meer mensen online winkelen, is het niet meer van logisch om eens na te gaan denken over het accepteren van Bitcoin betalingen op je WordPress site. Gelukkig biedt WordPress volop mogelijkheden als het aankomt op Bitcoin integratie. Om te beginnen werpen we een korte blik op de geschiedenis en de voor- en nadelen van Bitcoin. Morgen gaan we verder met de beste Bitcoin plugins voor WordPress, zodat jij ook Bitcoin betalingen kunt accepteren op je site.

Geschiedenis van Bitcoin

Bitcoin werd in 2009 gecreëerd door Satoshi Nakamoto. Het is echter het vermelden waard dat de ware identiteit van de grondlegger van Bitcoin niet bekend is, en dat de naam een pseudoniem is.

Bitcoins kunnen gebruikt worden om digitaal betalingen te verrichten, zonder dat er een bank of andere instantie voor nodig is. Je kunt het zien als een soort digitaal geld.

Een bitcoin wordt gecreëerd middels een proces dat mining bitcoins heet. Hierbij lost een computer in een P2P netwerk een specifiek wiskundig probleem op. Er zit een limiet aan het aantal bitcoins dat gecreëerd kan worden. Naarmate er meer bitcoins gecreëerd worden, worden de wiskundige problemen steeds ingewikkelder. Actuele schattingen geven aan dat het aantal mogelijke bitcoins beperkt is tot 21 miljoen, terwijl de huidige wisselkoers toont dat 1 bitcoin €4.746 waard is.

[bitcoin-betalingen-1]

Voordelen van Bitcoin

Hoewel BitCoin zeker geen mainstream valuta is en in Nederland nog niet officieel als zodanig erkend wordt, heeft het wel een aantal voordelen die het een aantrekkelijke optie maken, zowel voor consumenten als voor webshops:

 • Het is digitaal
  Bitcoin is een cryptocurrency of digitale valuta waarbij geen derde partij nodig is om transacties te verwerken. Het is volledig peer-to-peer en wordt voltooid met de hulp van een blockchain.
 • Het is open source
  Bitcoin is open source, dus iedereen kan het controleren, en niemand kan het stoppen.
 • Het is veilig
  Anders dan bij andere valuta en aankopen die met creditcards worden gedaan, hoeven er bij Bitcoin betalingen geen persoonlijke gegevens te worden opgegeven, zoals namen, creditcard nummers, adressen, enzovoorts. Hoewel Bitcoins wel aan een persoon gelinkt moeten zijn, wordt er geen gevoelige informatie vrijgegeven tijdens de transactie.
 • Het is anoniem
  Bitcoin transacties kunnen anoniem worden gedaan; je hebt zelf in de hand of een transactie of adres naar jou te herleiden is.
 • Het is eenvoudig in gebruik
  Bitcoins worden bewaard in een digitale ‘bitcoin wallet’ die gebruikt kan worden op elke website die Bitcoins accepteert. Een consument hoeft zich dus geen zorgen te maken of een webshop hun creditcard wel accepteert, en als webshop eigenaar hoef je niet bang te zijn dat je klanten verliest omdat je niet alle bestaande creditcards kunt accepteren.
 • De transactiekosten zijn lager
  In de meeste gevallen zijn de transactiekosten van Bitcoin betalingen aanzienlijk lager. In sommige gevallen zijn er helemaal een transactiekosten.
 • Het gaat direct
  Anders dan bij bank-naar-bank overschrijvingen zijn Bitcoin tegoeden direct na het voltooien van de transactie beschikbaar.
 • Er is minder risico op fraude
  Elke bitcoin heeft een hexadecimale code die in principe niet te kraken is. Dat betekent dat transacties en bitcoin wallets niet zomaar gehackt kunnen worden.

Nadelen van Bitcoin

Omdat het nog relatief nieuw is, zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen:

 • Transacties zijn onomkeerbaar
  Alle Bitcoin transacties zijn definitief, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een restitutie te geven.
 • Er is geen centraal bestuursorgaan
  Bitcoin wordt niet beheerd door een bank of ander financieel instituut. Dat betekent dat de waarde van een Bitcoin volledig afhankelijk is van de gebruikers.
 • Kwetsbare wisselkoers
  Vanwege de decentralisatie van de valuta fluctueert de waarde van Bitcoin constant. Momenteel is één Bitcoin €4.746 waard; een jaar geleden was dat nog maar €450.

Het is belangrijk dat Bitcoin niet de bestaande betalingsmethodes vervangt; het is niet slim om exclusief van Bitcoin betalingen gebruik te maken. Maar door Bitcoin aan je bestaande opties toe te voegen kun je je klanten wel een extra manier bieden om voor producten of diensten te betalen.

Wat je nodig hebt om Bitcoin betalingen te accepteren

Om Bitcoin betalingen te kunnen accepteren heb je ten eerste een Bitcoin wallet nodig. Bitcoin wallets kun je zien als digitale bankrekeningen. Als er een transactie plaatsvindt, worden de ontvangen Bitcoins in de wallet geplaatst en kunnen ze indien gewenst worden geconverteerd naar ‘gewone’ valuta. Die conversie is één van de grootste voordelen van een Bitcoin wallet. Er zijn verschillende Bitcoin wallet providers, en de meeste bieden de mogelijkheid om de cryptocurrency naar euro’s om te zetten. Je kunt je Bitcoin wallet uiteraard ook gebruiken om Bitcoins naar andere mensen te sturen of zelf aankopen te doen.

Hoewel Bitcoin nog niet zo breed geaccepteerd wordt als creditcards, PayPal of Stripe, zijn er wel al meerdere Bitcoin plugins voor WordPress die je de mogelijkheid bieden om Bitcoin als betaalmethode op je site te integreren. Morgen bespreken we de beste plugins om met Bitcoin aan de slag te gaan!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

 • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
 • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
 • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.