Beta versie van Gutenberg Mobile verwacht in februari 2019

Beta versie van Gutenberg Mobile verwacht in februari 2019

Gutenberg zal spoedig onderdeel worden van de WordPress core. Maar hoe zit het eigenlijk met mobiele WordPress apps? Wel, het mobile apps team is druk bezig met het integreren van de nieuwe editor in WordPress’ mobiele apps. Naar verwachting zal de Beta versie van Gutenberg Mobile in februari 2019 worden uitgerold.

Beta versie van Gutenberg Mobile

Jorge Bernal, mobile ontwikkelaar bij Automattic, plaatste gisteren een update over wat we kunnen verwachten:

“Gutenberg Mobile werkt al binnen de apps en de eerste post is er al mee gepubliceerd. De schrijfflow is verbeterd zodat het meer begint te voelen als een editor en minder als een verzameling van geïsoleerde blocks. We hebben een werkende gereedschapsbalk opgezet, en je kunt nu afbeeldingen uit je Media Bibliotheek selecteren.”

Als je gebruik maakt van een van de mobiele apps en probeert een blogpost te bewerken die met Gutenberg is gemaakt, zie je een waarschuwing zoals deze:

Beta versie van Gutenberg Mobile

Dit betekent echter niet dat gebruikers geen content kunnen bewerken in de mobiele apps, maar er zullen wel wat inconsistenties zijn terwijl er nog gewerkt wordt aan Gutenberg ondersteuning.

Als je een post met Gutenberg aanmaakt, deze in de Android of iOS app bewerkt, en daarna weer terug gaat naar de Gutenberg editor, kan het bijvoorbeeld zijn dat Gutenberg wel de content meeneemt maar niet de opmaak die je in de app had geselecteerd. Mogelijk krijg je dan een waarschuwing over onverwachte of invalide content.

Alpha release

Het mobile apps team verwacht eind 2018 een alpha release uit te kunnen rollen. Deze zal al een aantal basismogelijkheden bevatten, zoals het toevoegen van een titel, een paragraaf, en afbeeldingen uit de Media Bibliotheek. Via secret opt-in of speciale versies kunnen testers dan al een aardig beeld krijgen van hoe Gutenberg Mobile straks zal werken. Dit maakt het voor het team ook een stuk makkelijker om feedback te verzamelen en alles uitgebreid te testen.

Februari 2019

In februari 2019 kunnen we een Beta versie van Gutenberg Mobile verwachten, met ondersteuning voor de meest veelgebruikte content types. Het team streeft ernaar om het schrijven van een post met Gutenberg Mobile net zo gebruiksvriendelijk te maken als het momenteel is met Aztec.

Het zal interessant zijn om te zien hoe Gutenberg ondersteuning in de apps wordt vertegenwoordigd. Het zal een behoorlijke uitdaging zijn om de huidige gebruikerservaring in de apps te verbeteren, aangezien deze al heel intuïtief en gestroomlijnd is.

Wil je op de hoogte blijven van de voortgang en/of feedback geven op Gutenberg Mobile, dan kun je terecht op GitHub.

 

Lees ook: WordPress 5.0 releasedatum opgeschoven naar 27 november

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.