Waarom een toegankelijke WordPress site zo belangrijk is

Waarom een toegankelijke WordPress site zo belangrijk is

Bij het ontwikkelen van WordPress sites wordt vaak volop aandacht besteed aan het ontwerpen van een aantrekkelijk design, het schrijven van goede content en het installeren van de beste plugins. Maar de toegankelijkheid van de website is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien. En dat terwijl een toegankelijke WordPress site heel belangrijk is.

Het belang van een toegankelijke WordPress site

Is het verplicht om je WordPress site toegankelijker te maken? Dat niet. Het is ook geen ranking factor, zoals mobielvriendelijkheid. Optimalisatie voor toegankelijkheid is bedoeld om bezoekers met een visuele, auditieve of cognitieve beperking niet buiten te sluiten. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 1 op de 5 mensen een beperking heeft. Als je site voor hen niet voldoende toegankelijk is, kun je wel 20% van je potentiele gebruikers of klanten buitensluiten zonder dat je daar weg in hebt. Blinde, slechtziende, dove en cognitief beperkte bezoekers moeten eigenlijk allemaal in staat zijn om effectief door je site te navigeren. Hoe meer mensen toegang krijgen tot je content of instellingen (zoals contrast en tekstgrootte) kunnen aanpassen aan hun voorkeur, hoe groter je bereik is.

Wat maakt een website toegankelijk?

Website toegankelijkheid draait om het optimaliseren van je website, met als doel deze voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Toetsenbord ondersteuning: Bezoekers met een visuele beperking moeten het toetsenbord kunnen gebruiken om te navigeren.
  • Tekst alternatieven: Bezoekers moeten tekstuele alternatieven hebben bij niet-tekstuele content (denk aan een transcript van een podcast).
  • Leesmodus: Bezoekers moeten kunnen switchen tussen de normale modus en de leesmodus.
  • Ondersteuning voor ARIA: Door het implementeren van de nodige oriëntatiepunten kun je assisterende technologieën vertellen wat er op de pagina staat, waar op de site de gebruiker zich bevindt en wat de vervolgstappen zijn.

Wil je weten hoe toegankelijk jouw website is, dan kun je dat met deze Web Accessibility Evalution Tool kun je dat direct checken. Ben je overtuigd van het belang van een toegankelijke WordPress site, maar denk je dat jouw site niet toegankelijk genoeg is? Morgen geven we een aantal tips om hier verbetering in te brengen!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.