Automattic koopt Atavist over

automattic koopt atavist

Automattic, het bedrijf achter WordPress.com (en WooCommerce, Longreads, Simplenote en nog een aantal andere platformen), heeft de in Brooklyn gebaseerde startup Atavist gekocht.

Atavist

Atavist heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een content management systeem (CMS) voor onafhankelijke bloggers en schrijvers. Met een Atavist website kun je gemakkelijk verhalen met veel media schrijven en publiceren. Je zou denken dat dit niet bepaald een baanbrekend concept is, aangezien iedereen met WordPress.com hetzelfde kan. Maar Atavist is zo ingericht dat je ook een betaalmuur kunt opzetten en mensen de mogelijkheid kunt bieden zich op je content te abonneren. Veel schrijvers willen zich liever niet bezighouden met de technische details die komen kijken bij het runnen van een website. Daarom biedt Atavist ze alle tools die ze nodig hebben, zodat ze zich volledig op hun verhalen kunnen focussen.

Betaalmuren

De startup runde ook een eigen tijdschrift, Atavist Magazine. Dit is ook door Automattic opgekocht. Of het onderdeel gaat worden van Longreads is nog niet bekend. Het CMS zelf zal echter zeker niet blijven zoals het is; volgens Automattic zal het platform in WordPress geïntegreerd worden. En dat is waar het interessant wordt. Hoewel WordPress waarschijnlijk een veel robuuster CMS is dan Atavist, zou het kunnen betekenen dat Automattic wil beginnen met het aanbieden van native abonnementen en betaalmuren. En dat is goed nieuws, zeker nadat Medium haar abonnementenprogramma abrupt cancelde en vele onafhankelijke schrijvers en journalisten in de steek liet. 30% van het internet draait op WordPress. Een groot deel hiervan draait op de self-hosted versie, WordPress.org. Maar er zijn ook heel wat websites, zoals bijvoorbeeld TechCrunch, die door WordPress.com gehost worden.

Lees ook: Verschillen WordPress.com en WordPress.org

Minder advertenties, betere content

Automattic zou een geweldig portaal kunnen creëren om abonnementen voor meerdere publicaties te aan te bieden. En dat kan weer leiden tot minder advertenties en betere content. En dat is uiteindelijk waar we allemaal naar streven, nietwaar?

Wij zijn in ieder geval heel benieuwd naar wat Automattic allemaal met de startup gaat doen!

 

Geef een reactie