3 Google Analytics Dashboard plugins voor WordPress

3 Google Analytics Dashboard plugins voor WordPress

De cijfers liegen niet. Een van de beste dingen die je dan ook voor je WordPress site kunt doen, is de statistieken in de gaten houden. En dat betekent dat je regelmatig moet bekijken wat er speelt in Google Analytics. Het probleem is dat Google Analytics behoorlijk complex is, en dat je echt moet weten waar je naar moet kijken. Google Analytics biedt uitgebreide data opties om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal paginaweergaven, de gemiddelde sessieduur, de bounce rate, de geografische locatie van de bezoeker, het soort apparaat dat de bezoeker gebruikt, enzovoorts.

Tel daarbij alle configuraties bij op die je moet doen, en het wordt al snel behoorlijk overweldigend.

Een goede manier om het geheel wat overzichtelijker te maken en om sneller toegang te krijgen tot je belangrijke data, is door het installeren van een van de onderstaande Google Analytics Dashboard plugins voor WordPress. Deze zorgen ervoor dat je productiever kunt werken en dat je sneller actie kunt ondernemen wanneer het nodig is. Daarbij zijn deze plugins eenvoudig te customizen en te gebruiken.

3 Google Analytics Dashboard plugins voor WordPress 

#1. Google Analytics Dashboard for WP

Google Analytics Dashboard plugins

De Google Analytics Dashboard for WP plugin is een van de meest gebruikte en best beoordeelde Google Analytics Dashboard plugins voor WordPress. En dat is niet voor niets; de plugin biedt een geweldige gebruikerservaring, de ontwikkelaar heeft een eenvoudig te volgen tutorial en video gemaakt om je te helpen bij het instellen van de tracking code, en zodra je alles hebt ingesteld hoef je alleen nog maar de widget aan je Dashboard toe te voegen. Bovendien is deze plugin helemaal gratis!

Google Analytics Dashboard plugins

Hou er wel rekening mee dat de hoeveelheid data die je in de widget kunt laten weergeven beperkt is. Dus als je heel diep de data in wilt duiken, is het verstandig niet alleen op deze plugin te vertrouwen.

Meer info

#2: Google Analytics for WordPress by MonsterInsights

Google Analytics Dashboard plugins

Omdat Google Analytics for WordPress by MonsterInsights een freemium plugin is, kun je verwachten dat er meer data beschikbaar is dan bij een gratis plugin. Dat is waar, hoewel de gratis versie van de plugin zeker niet verkeerd is. De plugin biedt een aantrekkelijk uitziende interface en features met subtiele animaties. De gratis versie is voornamelijk erg handig voor websites die veel content produceren. De premium versie biedt aanvullende inzichten. Zo kun je o.a. zien wat er gaande is met je AMP content, AdSense advertenties, e-commerce producten en Facebook Instant Articles.

Google Analytics Dashboard plugins

Een nadeel van deze plugin is dat je WordPress Analytics niet op de homepagina van je Dashboard worden geplaatst. In plaats daarvan wordt er een nieuw ‘Insights’ tabblad aan de zijbalk toegevoegd, waar je op moet klikken om naar het Analytics Dashboard te gaan.

Meer info

#3: Google Analytics WD

Google Analytics Dashboard plugins

Net als de plugin van MonsterInsights is de Google Analytics plugin van Web Dorado een plugin met zowel een gratis als een premium versie. De premium upgrade biedt toegang tot extra rapportages vanuit WordPress, en biedt tevens meer mogelijkheden om die rapportages aan te passen. De data wordt weergegevens op de homepagina van je WordPress Dashboard widgets, maar je kunt naar het nieuwe Analytics tabblad gaan om dieper te graven. Je kunt experimenteren met verschillende soorten data visualisatie middels het gebruik van lijngrafieken, standaard kolomgrafieken of zelfs taartdiagrammen.

Dit is hoe de data vanuit de WordPress Dashboard widget wordt weergegeven:

Google Analytics Dashboard plugins

En hier is de uitgebreide weergave vanuit het Analytics tabblad:

Google Analytics Dashboard plugins

Zoals je ziet is er veel dat je kunt doen met deze plugin. Nadeel is dat er wel een leercurve aan vast zit, wat lastig kan zijn voor cliënten die nog geen ervaring hebben met het configureren van analytics. Voor hen kun je beter een van de andere Google Analytics Dashboard plugins voor WordPress kiezen.

Tot slot

Websites zijn een beetje als jonge kinderen. Je moet goed opletten wat ze doen, en heb proberen te leiden in de hoop dat ze goed omgaan met iedereen die ze tegenkomen. Doe je dat niet, dan heb je geen idee wat je er met je website gebeurt, of hoe mensen er tegenaan kijken. Het installeren van een van bovenstaande Google Analytics Dashboard plugins voor WordPress is de eerste stap, daadwerkelijk iets met je data doen is vervolgens aan jou.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.