Advanced Custom Fields plugin voegt Gutenberg compatibiliteit toe

Advanced Custom Fields plugin voegt Gutenberg compatibiliteit toe

Het team achter de Advanced Custom Fields (ACF) plugin publiceerde afgelopen week een aankondiging waarin ze gebruikers ervan verzekerden dat ze hard werken aan Gutenberg compatibiliteit, en dat deze in september geïntegreerd zal worden in versie 5.0 van de gratis versie.

Over Advanced Custom Fields

De Advanced Custom Fields plugin, die gebouwd werd door Elliot Condon, maakt het makkelijk voor ontwikkelaars om custom velden aan WordPress edit vensters toe te voegen.

Advanced Custom Fields heeft meer dan een miljoen actieve installaties en mag dus gerust als een veelgebruikte plugin worden beschouwd. Ontwikkelaars begonnen zich echter zorgen te maken om de vraag of hun custom velden nog wel zouden werken op de websites van hun cliënten, zodra Gutenberg in WordPress 5.0 zijn officiële debuut maakt.

Gutenberg compatibiliteit

De aankondiging van het ACF team laat ontwikkelaars weten wat ze kunnen verwachten:

“Onze geliefde metaboxes worden standaard helemaal naar onderin het scherm geduwd, in een onhandige poging om compatibiliteit te behouden. Deze plaatsing voelt als een bijkomertje van de Gutenberg ontwikkelaars en creëert een ontwrichtte editing ervaring voor degenen (1+ miljoen geweldige ACF gebruikers) die de edit vensters met extra velden uitbreiden. Hoewel deze opzet niet ideaal is, blijven we aan het systeem werken om ervoor te zorgen dat ACF optimaal in de Gutenberg UI wordt geïntegreerd.”

De Gutenberg compatibiliteit update zal alleen van toepassing zijn op versie 5 en later, dus het ACF team dringt er bij ontwikkelaars die nog 4.x draaien om zo snel mogelijk te upgraden naar versie 5, zodra deze beschikbaar is.

ACF Blocks

Er is nog meer nieuws, namelijk dat Advanced Custom Fields zijn eigen “ACF Blocks” zal introduceren.

Een van de belangrijkste USP’s van Gutenberg is de mogelijkheid voor ontwikkelaars om custom blocks te creëren. Het nadeel is dat dit proces zeer JavaScript-intensief is, en dus niet zo vriendelijk voor PHP-ontwikkelaars. De ACF Blocks lossen dat op! De acf_register_block() functie stelt ontwikkelaars in staat om hun eigen custom blocks te registreren, zonder dat ze JavaScript hoeven te leren.

Het is in elk geval duidelijk dat het Advanced Custom Fields team er alles aan doet om te zorgen dat custom functies zo goed mogelijk blijven werken wanneer WordPress 5.0 wordt uitgerold.

 

Lees ook: WordPress ontwikkelaars: “Leer shortcodes converteren naar Gutenberg Blocks”

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.