Maak je eigen WordPress favicon!

Maak je eigen WordPress favicon!

Een goede webdesigner heeft oog voor detail. In dit artikel leggen we uit hoe je je eigen WordPress favicon kunt creëren.

Wat is een favicon?

Een favicon is een piepklein icoontje of pictogrammetje. Browsers die favicons ondersteunen, geven dit icoontje weer in de tabbladen van de browser. Ook kun je de favicons terugvinden in je lijst met favorieten of bladwijzers. Voorheen werd de favicon ook in de adresbalk weergegeven, maar dit is om veiligheidsredenen niet meer mogelijk; onveilige websites konden namelijk een favicon met een slotje neerzetten, om gebruikers te laten denken dat de verbinding beveiligd was.

Waarom een custom favicon?

Als je een WordPress blog hebt, dan heb je waarschijnlijk de favicon die bij je WordPress thema hoort. Het is natuurlijk wel zo mooi om die te veranderen in een favicon die past bij je merk en de huisstijl van je blog! Zo creëer je herkenbaarheid en vertrouwen bij je bezoekers. Daarbij straal je meteen meer professionaliteit uit.

Zelf een favicon maken

Je kunt je eigen custom favicon maken met behulp van software programma’s zoals Adobe Photoshop, Adobe Illustrator of PicMonkey.

Een standaard favicon heeft afmetingen van 16×16 pixels, 32×32 pixels of 64×64 pixels. Er kunnen maximaal 16 kleuren worden weergegeven. Omdat je maar een klein oppervlak hebt om mee te werken, is het zaak dat je het ontwerp zo simpel mogelijk houdt; gebruik geen woorden of gecompliceerde graphics. Ook is het slim om voldoende contrast te gebruiken; zo is je WordPress favicon ook op klein formaat goed zichtbaar. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen, laat je dan inspireren door de favicons van andere websites.

wordpress faviconwordpress faviconwordpress favicon

 

 

 

Een favicon moet worden opgeslagen als .ico bestand. Als jouw software programma deze optie niet heeft, maak je dan geen zorgen; Exporteer je favicon als favicon.png of favicon.jpg, en converteer hem vervolgens op favico.com.

Je WordPress favicon updaten

Er zijn twee manieren om de standaard WordPress favicon te vervangen door je eigen favicon. De eerste manier is door het favicon.ico bestand op de server te vervangen door je eigen bestand. De tweede manier is met behulp van de Favicon by RealFaviconGenerator plugin.

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd, wijst het proces zich vanzelf! Een groot voordeel van deze plugin is dat hij een favicon creëert die geschikt is voor verschillende apparaten. Een oudere iPhone vraagt bijvoorbeeld om een favicon met een andere resolutie dan een goednieuwe iPad met een retina scherm. De plugin zorgt ervoor dat je favicon er op elk apparaat en in elke browser goed uitziet.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.