WordPress en Google Analytics 4 | WP Handleiding

WordPress en Google Analytics 4

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google’s analytics platform. En er is heel wat veranderd ten opzichte van de vorige versie, Universal Analytics (UA). Hieronder vertellen we je wat je moet weten over WordPress en GA4.

WordPress en Google Analytics 4: dit moet je weten

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 of GA4 is dus de nieuwste versie van Google Analytics. Net als UA stelt GA4 je in staat om de statistieken van je WordPress website te tracken – dit kan gewoon vanuit je oude account. Het eerste dat opvalt aan GA4 is dat het dashboard een gloednieuwe interface heeft gekregen. Bepaalde rapportages zijn op een andere manier gecategoriseerd, en er zijn ook een aantal nieuwe parameters toegevoegd. De belangrijkste wijzigingen vinden echter achter de schermen plaats; de manier waarop GA4 data verzamelt en verwerkt is flink aangepakt. Waar UA data verzamelde op basis van page hits, doet GA4 dat op basis van events. Elke keer dat een bezoeker een webpagina bekijkt, op een link klikt, een video afspeelt of een PDF download, telt dat als een event. Dit event-based model zou het gedrag van bezoekers (en daarmee de performance van websites) nauwkeuriger bijhouden.

Waarom overschakelen van Universal Analytics naar GA4?

Als je al van Universal Analytics gebruik maakt en je dit wel prima vindt, dan heb je wellicht niet zo’n haast om over te schakelen naar GA4. Uiteindelijk zal dat toch moeten. Google heeft namelijk aangegeven dat UA per 1 juli 2023 zal worden stopgezet. Hoewel de data in Universal Analytics in elk geval nog tot 1 januari 2024 beschikbaar zal blijven, zal UA vanaf volgend jaar zomer geen data meer van je WordPress website ontvangen. De enige manier om na 1 juli 2023 van Google Analytics gebruik te blijven maken, is door over te stappen op GA4.

Wil je je eerst even wat beter inlezen voordat je overstapt? Daar helpen we je graag bij. In onze volgende blogpost zetten we voor je op een rijtje wat er allemaal precies veranderd is in GA4.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.