Welke soorten WordPress hosting zijn er? | WP Handleiding

Welke soorten WordPress hosting zijn er?

Ben je op zoek naar een geschikte hosting provider voor je WordPress website? Dan is het goed om te weten welke soorten WordPress hosting er tegenwoordig beschikbaar zijn voor self-hosted WordPress.org sites. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Verschillende soorten WordPress hosting

Shared hosting

Shared hosting is de goedkoopste optie van alle soorten WordPress hosting. Dat is aantrekkelijk, maar je moet er wel rekening mee houden dat je de server deelt met andere accounts. Met het oog op performance is shared hosting daarom niet altijd optimaal. De daadwerkelijke performance is natuurlijk afhankelijk van hoeveel hosting accounts de provider op een server plaatst.

Dedicated hosting

Met dedicated hosting krijg je een complete server tot je beschikking. Je hoeft dus geen resources met andere accounts te delen. Een groot voordeel van dedicated hosting is dat je volledige controle hebt over de hosting omgeving; je kunt zelf bepalen welke hardware en software je gebruikt. Daar betaal je vanzelfsprekend wel een vrij hoge prijs voor. Deze oplossing is voornamelijk ideaal voor grote bedrijven die vanwege wetgeving of technische redenen een dedicated hosting omgeving nodig hebben; voor de meeste WordPress gebruikers is dedicated hosting overkill.

VPS hosting

Virtual Private Server of VPS hosting kun je zien als een combinatie van shared hosting en dedicated hosting. Bij deze vorm van webhosting wordt een server verdeeld in virtuele partities. Elke partitie fungeert als een soort dedicated server, terwijl de resources door meerdere accounts gebruikt worden. VPS hosting is wat betreft uptime en snelheid beter dan shared hosting, maar is door het feit dat de resources gedeeld worden niet altijd even geschikt voor websites met extreem veel webverkeer.

Colocation hosting

Colocation hosting is een geavanceerde vorm van webhosting waarbij je de servers en hosting hardware zelf aanschaft, en ruimte huurt in een datacenter dat de hardware voor je beheert en onderhoudt. Op die manier kun je je eigen infrastructuur inrichten, zonder dat je daar fysieke ruimte voor nodig hebt. De kosten voor stroom en airconditioning zijn doorgaans bij de huurprijs van het datacenter inbegrepen. De gemiddelde WordPress gebruiker zal geen colocation hosting nodig hebben; deze vorm van webhosting is specifiek gericht op grote bedrijven.

Managed WordPress hosting

Managed WordPress hosting is een vorm van webhosting die speciaal is ontworpen voor het hosten van WordPress websites. WordPress is al voor je geïnstalleerd, dus je kunt direct aan de slag zonder dat je je over de onderliggende infrastructuur hoeft te bekommeren. Waar standaard shared hosting providers vaak alleen de basis voor je klaarzetten, verzorgt een managed WordPress hosting provider aanvullende diensten met betrekking tot de technische aspecten van het runnen en onderhouden van je website(s). Hierbij kun je denken aan WordPress-specifieke beveiliging, automatische backups, software updates en staging features. Daarnaast profiteer je van een uitstekende support; klantenservice medewerkers hebben veel kennis van WordPress en kunnen je daardoor beter helpen als je ergens tegenaan loopt.

Tot slot

Voor verreweg de meeste WordPress gebruikers geldt dat managed WordPress hosting de beste keus is. Je profiteert hiermee van een speciaal voor WordPress ingerichte hosting omgeving en de kosten liggen slechts iets hoger dan voor shared hosting.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.