Een WordPress webpagina voor Google verbergen

Een WordPress webpagina voor Google verbergen

We doen heel veel moeite om te zorgen dat Google onze WordPress website kan vinden. Maar soms is het noodzakelijk om één of meerdere website pagina’s voor de Google zoekmachine te verbergen. Bijvoorbeeld om de privacy te waarborgen, om ongewenste bezoekers te weren of om te voorkomen dat een pagina als duplicate content wordt geïndexeerd. In dit artikel leggen we uit hoe je een blogpost of WordPress webpagina voor Google verbergen kunt, zonder dat dit negatieve effecten heeft op de SEO van je gehele website.

Een WordPress webpagina voor Google verbergen met Yoast

Als WordPress nog nieuw voor je is, of als je liever niet begint aan programmeren, dan is Yoast SEO de ideale oplossing om een WordPress pagina voor Google te verbergen. Deze gratis plugin werkt namelijk heel eenvoudig. Om te beginnen moet je zorgen dat je de Yoast SEO plugin op je WordPress site geïnstalleerd en geactiveerd hebt. Is dat het geval, dan open je de pagina die je wilt verbergen. Scroll omlaag naar de Yoast SEO meta box onder de editor en klik op ‘Advanced Settings.’

yoast seo

Hier kun je meta tag robots aan je pagina’s en posts toevoegen. Door de robots meta tag te gebruiken, vertel je zoekmachines dat ze de betreffende pagina niet moeten indexeren.

Selecteer “Noindex” uit het drop-down menu naast de “Meta robots index” optie. Vervolgens klik je naast “Meta robots follow” op “Nofollow.” Als je klaar bent sla je de wijzigingen op. Yoast SEO zal dan een regel code aan de pagina of blogpost toevoegen. Die zal er ongeveer zo uit zien:

<meta name="robots" content="index"/>

Handmatig een WordPress pagina voor Google verbergen

Wat Yoast SEO doet, kun je ook handmatig doen. Als je een klein beetje bekend bent met HTML, is dit misschien nog wel makkelijker. Door de onderstaande meta tag handmatig in de <head> van een webpagina te zetten, kun je zorgen dat zoekmachines en web crawlers die pagina niet indexeren:

<meta name="robots" content="index"/>

Zoals je ziet is dit dezelfde regel die Yoast SEO aan je code zou toevoegen.

Als je wil dat de webpagina wél door zoekmachines wordt geïndexeerd, maar niet door spiders wordt gevolgd, kun je deze code gebruiken:

<meta name="robots" content="nofollow"/>

Als je wilt voorkomen dat de webpagina door een specifieke zoekmachine wordt geïndexeerd, moet je in plaats van “robots” de naam van die zoekmachine gebruiken. Om een voorbeeld te geven: als je wil voorkomen dat alleen Google je webpagina niet indexeert of volgt, dan gebruik je:

<meta name="Googlebot" content="index/nofollow"/>

of

<meta name="Googlebot" content="index,nofollow"/>
Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.