Waarom zou je gebruik moeten maken van een CDN voor je website?

Waarom zou je gebruik moeten maken van een CDN voor je website?

Steeds meer mensen maken gebruik van een CDN (Content Delivery Network) voor hun WordPress website. Maar wat is dat nu eigenlijk? En waar is het goed voor?

CDN Netwerk voor WordPress

Wat is een CDN Netwerk?

Normaal gesproken staat je website op één server. Alle informatie wordt hier opgeslagen in een database. Elke keer dat iemand jouw website bezoekt, wordt de data (dus de teksten, afbeeldingen, MySQL queries, enzovoorts) uit de database gedownload. Bij dit proces wordt bandbreedte verbruikt. Het duurt daarom vaak een aantal seconden voor een webpagina volledig wordt weergegeven op het scherm van je bezoeker.

Wanneer je gebruik maakt van een CDN, dan laadt je website niet vanaf één server, maar vanaf twee of meer servers. Je website wordt op die servers omgezet in statische content en van de dichtstbijzijnde server gehaald. Een CDN kiest altijd de snelste route. Hoe kleiner de afstand tot de server is, hoe sneller de pagina kan worden weergegeven. En omdat de pagina’s tijdelijk gecachet zijn, hoeven de content en afbeeldingen niet steeds opnieuw geladen te worden; ze zijn direct zichtbaar voor je bezoeker. Je kunt het gebruiken van een CDN vergelijken met autorijden over een tweebaansweg; deze kan sneller en meer verkeer verwerken dan een eenbaansweg.

Bekende CDN netwerken

Er zijn verschillende CDN aanbieders. Hieronder hebben we een aantal bekende voor je op een rijtje gezet:

Max CDN

Max CDN heeft serverlocaties over de hele wereld, en heeft als grote voordeel dat ze goed zijn ingespeeld op de W3 Total Cache plugin van WordPress. De installatie is eenvoudig en de dienst is prima te betalen.

CloudFlare

Zodra je website deel uitmaakt van het wereldwijde CloudFlare netwerk, wordt hij door de slimste routes heen geleidt. Je bezoeker krijgt altijd een up-to-date website voorgeschoteld, met een zo snel mogelijke laadtijd. Ook aan de veiligheid wordt veel aandacht besteedt; om spam en virussen hoef je je met CloudFlare nauwelijks zorgen te maken.

Rackspace Cloud Files

RackSpace Cloud Files berekend geen kosten vooraf, maar hanteert het principe van ‘on demand CDN.’ Je krijgt precies de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt, en je betaalt alleen voor de ruimte en de uitgaande bandbreedte die je daadwerkelijk gebruikt.

WPPronto

WPPronto, voorheen WPCDN, is het eerste originele CDN voor WordPress. Doordat het speciaal voor WordPress is gebouwd, is het moeiteloos te integreren. En dankzij de ingebouwde WordPress manager behoudt je altijd de volledige controle. Ook op het gebied van snelheid, schaalbaarheid en veiligheid scoort WPPronto hoog.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.