WordPress is een CMS dat zich constant blijft ontwikkelen en verbeteren. Ontwikkelaars werken hard om het platform zo betrouwbaar mogelijk te houden, en hetzelfde geld voor alle thema’s en plugins die je hebt geïnstalleerd om in jouw specifieke behoeften en wensen te voldoen. Het is belangrijk dat je regelmatig updates uitvoert; dat geldt zowel voor WordPress zelf als voor je thema’s en plugins. In dit artikel gaan we het hebben over waarom updaten zo belangrijk is, hoe je kunt zien dat er nieuwe updates beschikbaar zijn, en de drie manieren waarop je de updates kunt uitvoeren.
Waarom updaten?
Updaten is ten eerste nodig als je gebruik wil kunnen maken van nieuwe features.
Misschien ben je wel heel tevreden met de functionaliteiten die je nu hebt, en heb je helemaal geen behoefte aan nieuwe features. Dat kan, maar dan moet je nog wel rekening houden met software bugs. Software bugs kunnen zich in vele vormen uiten, en in sommige gevallen kunnen bugs zorgen voor ernstige gaten in de beveiliging van je WordPress site. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Omdat het platform wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt, is het een goed doelwit: één enkel lek in de beveiliging kan duizenden websites beïnvloeden.
Het is daarom belangrijk dat zodra er een software update wordt uitgebracht, je zo snel mogelijk de update uitvoert. Zorg dat WordPress en al je thema’s en plugins up to date zijn, dan ben je altijd verzekerd van de meest stabiele en meest veilige versies.
Hoe weet ik of er updates beschikbaar zijn?
Als er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is, kun je het niet missen: er zal een bericht worden weergegeven op bijna alle pagina’s van je admin panel.
Voor plugins en thema’s werkt het net even wat anders. Als de plugins en thema’s verkrijgbaar zijn op www.wordpress.org, dan zal WordPress je informeren wanneer er een nieuwe versie is gelanceerd. Je hoeft alleen maar even bij de ‘Updates’ sectie van je WordPress dashboard te kijken.
Wat je moet doen voor het updaten
Hou er rekening mee dat er een probleem kan ontstaan tijdens het updaten van je installatie. Zorg er daarom voordat je voor het updaten altijd een backup maakt van je installatie! Gebruik hier geen plugin voor die de backup op je eigen server opslaat, als er dan namelijk problemen zijn kun je niet meer bij je backup. Wij raden aan om gebruik te maken van ManageWP. Met deze tool kun je backups maken van zowel je database als WordPress en opslaan op een externe locatie.
Er zijn drie manieren om WordPress up te daten: met een one click update, een automatisch update of een handmatige update. Deze drie manieren zullen we hieronder kort toelichten.
One click WordPress update
Sinds versie 2.7 is het dankzij de one click methode mogelijk om WordPress heel snel en eenvoudig te updaten. Je gaat naar ‘Updates’ in het ‘Dashboard’ menu. Als je niet de laatste versie van WordPress hebt, zul je hier het bericht ‘An updated version of WordPress is available’ aantreffen. Door vervolgens op de ‘Update Now’ knop te klikken zal WordPress automatisch de laatste versie downloaden, je plugins deactiveren, de juiste bestanden vervangen en je plugins weer activeren. Dit neemt slechts enkele minuten in beslag.
Automatisch WordPress updaten
Sinds versie 3.7 is het ook mogelijk om WordPress automatisch te updaten. Dankzij deze feature zal het systeem elke dag controleren of er een nieuwe WordPress versie beschikbaar is. Als dat het geval is, zal deze automatisch gedownload en geïnstalleerd worden. Automatische updates staan standaard ingeschakeld. Wil je dit uitzetten, dan kun je de volgende regel toevoegen aan het wp-config.php bestand:
define(‘AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED’, true); |
Handmatig WordPress updaten
Het is het beste om te kiezen voor automatische updates of de one click methode. Maar als je wil kun je er ook voor kiezen om WordPress handmatig te updaten. Hou er echter wel rekening mee dat de kans om fouten hiermee groter is! Handmatig updaten kun je doen door de nieuwste versie van WordPress te downloaden en te unzippen, je plugins te deactiveren, en de huidige versies van de wp-includes en wp-admin mappen te verwijderen. Vervolgens vervang je deze met de nieuwe versies. Je doet hetzelfde met de bestanden in de root directory. Je moet ook even kijken of je je database moet updaten. Daarna kun je je plugins weer activeren en kun je gebruik maken van de nieuwe WordPress versie.
Tot slot
Zorg dat je na een WordPress update altijd even alles test om te zien of alles nog goed werkt. Mocht er tijdens een automatische update iets mis zijn gegaan, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een handmatige update te doen.