Mogelijk verbod op Google Analytics

Mogelijk verbod op Google Analytics

Tal van WordPress gebruikers benutten Google Analytics om hun webverkeer te tracken. Maar de kans bestaat dat dit binnenkort een stuk lastiger gaat worden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt dat het gebruik van Google Analytics “mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan.” Dit omdat Google Analytics in strijd zou zijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Verbod op Google Analytics?

Aan een door de AP zelf gepubliceerde handleiding voor het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics werd op donderdag 12 januari een tekst toegevoegd waarin de privacy waakhond waarschuwt dat het gebruik van Google Analytics binnenkort mogelijk niet meer is toegestaan. De Oostenrijkse privacy toezichthouder concludeerde eerder die week namelijk dat het gebruik van Google’s analyticstool in strijd is met de AVG. Dit omdat er IP-adressen en onnodige cookie data worden verzameld, welke naar de Verenigde Staten wordt verzonden. IP-adressen en cookie data vallen onder persoonlijke gegevens en mogen volgens de AVG niet gedeeld worden met de VS. De AP heeft aangegeven zelf nog bezig te zijn met een onderzoek naar het gebruik van Google Analytics in Nederland. Op basis van het onderzoek, dat ergens in de komende weken zal worden afgerond, zal de AP uitsluitsel geven over of Analytics wel of niet is toegestaan.

Waarschuwing niet gebruikelijk

Het feit dat de AP een waarschuwing heeft afgegeven is opvallend. Normaal gesproken gaat de organisatie namelijk niet in op lopende onderzoeken. Daar komt bij dat overtreding van de AVG niet per definitie een verbod hoeft te betekenen. Google zou Analytics kunnen aanpassen zodat het wel aan de AVG-richtlijnen voldoet. Dat hebben ze eerder al gedaan met Google Workspace for Education.

Tot slot

Het is nu nog te vroeg om te zeggen of Analytics gebruikers daadwerkelijk een andere oplossing moeten zoeken. Het is een kwestie van afwachten tot de AP haar onderzoek heeft afgerond. Mocht er inderdaad een (tijdelijk) verbod komen, dan zijn er gelukkig nog voldoende gratis Google Analytics alternatieven beschikbaar.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.