Van http naar https migreren wordt makkelijker in WordPress 5.7

Van http naar https migreren

Vanaf de volgende grote WordPress update wordt van http naar https migreren een stuk makkelijker. WordPress 5.7 zal namelijk een nieuwe feature introduceren die in staat is om te detecteren of je hosting omgeving ondersteuning biedt voor https. Ook kun je dan profiteren van een 1-klik update proces en betere opties met betrekking tot gemengde content.

Groot pijnpunt

Volgens Felix Arntz, die het ticket indiende met het voorstel voor de feature, is van http naar https migreren in WordPress altijd al een groot pijnpunt geweest. “Het veranderen van het Site Adres en WordPress Adres om https te gebruiken mag dan triviaal zijn, het updaten van verwijzingen naar de oude URL’s in bestaande content is dat zeker niet,” schreef hij. Dit kan momenteel namelijk niet in de gebruikersinterface van de WordPress core geregeld worden en “vereist het gebruik van meer geavanceerde tools, zoals WP-CLI of plugins zoals Better Search Replace, dat een no-go is voor de meeste gebruikers.”

In WordPress 5.6 bevat het Site Health venster geen duidelijke instructies over hoe je je website naar https kunt migreren, ondanks het feit dat dit wordt aangemerkt als verbeterpunt. Gebruikers moeten dus zelf stappen nemen om handmatig te migreren, te beginnen met het wijzigen van de site URL’s. 

Van http naar https migreren

Vanaf WordPress 5.7 wordt dit dus allemaal een stuk eenvoudiger. Als https ondersteund wordt, zal het Site Health Status venter een melding geven en gebruikers door het update proces leiden met een nieuwe knop, waarmee de site met een enkele klik gemigreerd kan worden. Arntz toonde in een demo video hoe dit in zijn werk gaat:

Content in de database

Het is wel het vermelden waard dat de gestroomlijnde migratie van http naar https in versie 5.7 geen content in de database kan updaten. Wel krijg je dan informatie te zien over waarom en hoe je handmatig zou moeten updaten. 

Geef een reactie