Wat is een tag cloud en waarom zou je er één gebruiken?

Wat is een tag cloud en waarom zou je er één gebruiken?

Een tag cloud is een uitstekende manier om je bezoekers een aanvullende manier te geven om de content te vinden die ze zoeken. In dit artikel leggen we uit wat een tag cloud precies is, en waarom je er één op je WordPress site zou gebruiken.

Wat is een tag cloud?

Een tag cloud is een visuele representatie van tekstuele data, en wordt doorgaans gebruikt voor het weergeven van de meest gezochte keywords (tags) op websites. Je kunt een tag zien als een label dat een je blogpost hangt. Tags zijn doorgaans enkele woorden, en wanneer je erop klikt krijg je een overzicht te zien van alle pagina’s op die site die het betreffende keyword bevatten. Bij veel tag clouds wordt gebruik gemaakt van verschillende kleuren of lettertype-groottes om het belang of de populariteit van elke tag te laten zien.

tag cloud

 

Waarom zou ik een tag cloud op mijn WordPress site gebruiken?

Misschien vraag je je af, “ik heb toch al een menu en categorieën, waarom zou ik dan tags gebruiken?” Wel, ten eerste hebben tags een hogere ‘fun-factor.’ Ze staan vaak in het zicht, zorgen voor meer dynamiek op de pagina en verleiden je bezoekers om te klikken, waarna ze naar plekken op je site worden geleid waar ze anders misschien nooit gekomen zouden zijn. Daarbij bieden tags een visueel aantrekkelijk overzicht van de onderwerpen op je WordPress site. Tags zijn veel specifieker dan categorieën, en daardoor vooral ideaal voor mensen die vaak (meerdere keren per week of misschien zelfs elke dag) blogposts publiceren. Overigens zijn tags niet alleen handig voor je bezoekers om nieuwe content te vinden, maar helpen ze ook om je website beter vindbaar te maken. Je kunt namelijk instellen dat de tags op je WordPress site door zoekmachines worden geïndexeerd.

Hoe maak ik zo’n tag cloud?

Bij Appearance > Widgets kun je de standaard Tag cloud widget aan de zijbalk van je website toevoegen.

tag cloud

 

Deze standaard widget is echter alleen in staat om je tags op alfabetische volgorde weer te geven. Je kunt de volgorde niet aanpassen, of het aantal tags dat wordt weergegeven beperken. Wil je echt een mooie tag cloud op je WordPress site, dan kun je hier het beste een plugin voor gebruiken. Morgen laten we je kennismaken met de beste tag cloud plugins voor WordPress!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.