Wat je moet weten over stress testing in WordPress

Wat je moet weten over stress testing in WordPress

Wat mensen je niet vertellen als je een blog of een zakelijke site begint, is dat je website op een dag misschien zijn limiet bereikt. Wat gebeurt er als je webshop tijdens de feestdagen ineens heel veel bezoekers krijgt? Of wanneer één van jouw producten of diensten in het nieuws komt? Is jouw WordPress site wel voorbereid op zoveel stress? In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over stress testing in WordPress!

Wat bedoelen we met stress testing?

Stress testing is een activiteit waarbij men een bepaalde hoeveelheid stress op een software programma, technisch systeem of website uitoefent om te testen hoe goed het presteert. Stress testing wordt gedaan onder verschillende omstandigheden. Zo wil je bijvoorbeeld zien hoe je website laadt en reageert bij ‘normaal’ webverkeer. Die resultaten vergelijk je vervolgens met heel veel en zelfs heel weinig webverkeer. Het doel van stress testing is om te kunnen anticiperen op een voor jou ongekende hoeveelheid webverkeer.

Simpel gezegd betekent stress testing dat er een simulatie uit wordt gevoerd waarin je site ineens heel veel bezoekers tegelijk krijgt. Op die manier weet je zeker dat je website goed voorbereid is als je écht veel succes hebt.

Het evalueren van je huidige prestaties

Om erachter te komen hoe je website bij veel webverkeer presteert, moet je eerst weten hoe je website nu presteert. We raden aan om de onderstaande websites te bezoeken, je URL in te voeren en te kijken of er problemen aan de frontend zijn:

De bovengenoemde sites beoordelen je website op verschillende factoren. Ook bieden ze oplossingen voor eventuele problemen die geconstateerd worden. Soms kun je die eenvoudig zelf oplossen, soms niet. Een caching probleem bijvoorbeeld, kan vaak eenvoudig worden opgelost met een caching plugin. Maar het combineren van externe CSS en JavaScript vereist wellicht de kennis van een ervaren programmeur.

Verder bieden de tools inzicht in hoe snel je webpagina’s laden zonder veel webverkeer. Dit biedt je een mooi startpunt voor de daadwerkelijke stress tests.

Het elimineren van plugin problemen

Je zult ongetwijfeld een aantal plugins op je WordPress site geïnstalleerd hebben. Ook die kunnen soms problemen veroorzaken bij een toename in je webverkeer.

In dit artikel bespraken we al de impact die plugins op je site kunnen hebben. We raadden destijds de P3 (Plugin Performance Profiler) aan, maar aangezien deze plugin inmiddels al twee jaar niet meer geüpdatet is kun je beter gebruik maken van een alternatief zoals de Query Monitor plugin. Je kunt natuurlijk ook gewoon je plugins allemaal deactiveren en één voor één weer inschakelen om erachter te komen welke plugin problemen veroorzaakt.

De daadwerkelijke stress tests

Zodra je klaar bent met de voorbereidingen kun je de daadwerkelijke stress tests gaan uitvoeren. Het is aan te raden om hiervoor een staging site te gebruiken, maar hou er rekening mee dat deze echt een exacte kopie van je live site moet zijn! Een goede tool voor stress testing is het Load Impact platform. Load Impact test alles, van apps tot WordPress websites, en maakt gebruik van realistische simulaties om een idee te krijgen van wat mensen allemaal op je website doen. Dit is heel belangrijk; ten slotte vergen sommige gebruikers meer van je site dan andere. Er zijn zowel gratis als premium abonnementen beschikbaar, dus Load Impact is voor iedereen een aanrader. Wil je liever vanuit de cloud testen, dan is Blitz een goede tool. Voor mobiele prestaties is Blazemeter een goede optie.

Tot slot

Hoe vaak je een stress test moet uitvoeren is helemaal afhankelijk van hoe veilig je wil zijn. Het is sowieso aan te raden om elke website ten minste één keer te testen voor de livegang. Daarna kun je, afhankelijk van hoe snel je onderneming of blog groeit, jaarlijks of tweejaarlijks een stress test uitvoeren. Zo weet je altijd precies hoeveel je website aan kan.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.