QR codes in WordPress: een introductie

QR codes in WordPress: een introductie

QR codes worden steeds vaker gebruikt, voor een breed scala aan toepassingen. Hoewel ze er ingewikkeld uitzien, is het gebruiken van QR codes in WordPress eigenlijk heel simpel. En nog gratis ook! In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over wat een QR codes nu precies is, welke soorten QR codes er zijn en op welke manieren je QR codes in WordPress kunt gebruiken. 

Wat zijn QR codes?

Je hebt ongetwijfeld weleens een QR code gescand met je smartphone. QR codes, oftewel Quick Response codes, zijn die grappig uitziende vierkantjes met een zwart-wit vakjespatroon erin. Ze zijn vergelijkbaar met de streepjescodes die je op de verpakking van producten in de winkel ziet. Het verschil is dat QR codes veel meer data kunnen bevatten dan traditionele streepjescodes.

Een QR code kan tot 7089 cijfers of 4296 tekens opslaan (inclusief leestekens en speciale tekens). Hoe meer data er aan een QR code wordt toegevoegd, hoe ingewikkelder de structuur.

Wanneer een QR code door een compatibel apparaat wordt gescand (bijvoorbeeld door je iPhone) wordt die data ‘uitgepakt’.

De datasleutels in een QR code bevatten duplicaties. Als een QR code gedeeltelijk beschadigd is, kan tot 30% van de code structuur ‘hersteld’ worden. Dat betekent dat je een beschadigde QR code vaak nog wel gewoon kunt scannen en gebruiken. 

Welke soorten QR codes zijn er?

We onderscheiden twee soorten QR codes: statische en dynamische.

Een statische QR code staat vast; zodra de code gegenereerd is, kun je hem niet meer bewerken. Statische QR codes zijn erg geschikt voor persoonlijk gebruik, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van toegang tot je thuisnetwerk door de QR code op je router te scannen.

Een dynamische QR code kan bewerkt, geüpdatet en veranderd worden. Deze zijn ideaal voor onder andere advertentie campagnes, URL’s, evenementen en coupons. 

QR codes zijn in feite een shortcut naar specifieke informatie op het World Wide Web, welke toegankelijk wordt op de smartphone van de gebruiker.

Op welke manieren kun je QR codes in WordPress gebruiken?

Er zijn eindeloos veel manieren om QR codes in WordPress te gebruiken. Hieronder hebben we enkele suggesties voor je op een rijtje gezet:

#1. Het verbeteren van je contactpagina

Het contactformulier kennen we allemaal wel. Maar je kunt ook een QR code gebruiken waarmee de bezoekers van je WordPress websites met jou in contact kunnen komen. Afhankelijk van hoe je dit zou willen realiseren, kun je een QR code genereren waarmee je gebruikers je na het scannen van de QR code een email via hun smartphone kunnen sturen, of een SMS bericht. Het enige dat ze hoeven te doen is de code scannen; ze hoeven dus niet handmatig jouw contactgegevens in te typen.

#2. Het toegankelijk maken van download links

Een populaire manier om een QR code op je site te gebruiken, is door deze te linken naar een bestand dat bezoekers kunnen downloaden. Dat kan een audiobestand zijn (muziek of podcast), een PDF van een e-book of andere content die geschikt is voor consumptie op een mobiel apparaat.

#3. Het openen van een kaart met een locatie

Heb je een bedrijf met een fysieke vestiging? Dan heb je nu waarschijnlijk al een Google Maps kaartje op je contactpagina staan. Maar je kunt in plaats daarvan ook een QR code aan je contactpagina toevoegen. Die linkt dan naar een online kaart met jouw locatie. Gebruikers hoeven dan alleen maar de QR code te scannen met hun mobiel, en kunnen direct hun navigatie app gebruiken om jouw locatie te vinden. 

#4App downloads

Wil je de bezoekers van je WordPress site doorverwijzen naar je eigen app of naar apps van derden? Dan kun je een QR code genereren die elke bezoeker, op basis van het mobiele apparaat dat hij of zij gebruikt, automatisch doorverwijst naar de juiste app store. Zo komt een bezoeker met een iPhone direct in de Apple App Store terecht, en een bezoeker met een Samsung Galaxy in de Google Play Store.

#5Een link toevoegen aan drukwerk 

Maak je reclame voor je onderneming door middel van drukwerk? Door daar een QR code op te zetten zorg je dat mensen gemakkelijk hun weg kunnen vinden naar jouw online content. Ze hoeven geen URLS te onthouden of handmatig in te typen; door de QR code te scannen komen ze automatisch op de juiste plek terecht.

#6Het verbeteren van de veiligheid van je WordPress website

Je kunt ook QR codes in WordPress gebruiken om de veiligheid van je site te verbeteren. Specifieker gezegd: door Two-Factor Authentication (2FA) toe te voegen. Diverse security plugins voor WordPress, waaronder Defender, zijn uitgerust met een 2FA feature die een QR code combineert met Google Authenticator. Je zou zelfs (een gedeelte van) je website kunnen afschermen door het zo in te stellen dat bezoekers alleen met een bekend apparaat de QR code op de inlogpagina kunnen scannen.

Tot slot

Heb je inmiddels al een idee van hoe jij QR codes in WordPress zou willen toepassen? In onze volgende blogpost belichten we de beste QR plugins voor WordPress!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.