Ondersteuning voor de Klassieke Editor met zeker een jaar verlengd

Ondersteuning voor de Klassieke Editor met zeker een jaar verlengd

Hoewel de Gutenberg Editor sinds de officiële release van WordPress 5.0 standaard staat ingeschakeld op elke nieuwe WordPress installatie, zijn er nog altijd aardig wat WordPress gebruikers die de voorkeur geven aan de oude vertrouwde editor. Zij maken dankbaar gebruik van de Klassieke Editor plugin. Maar hoe lang kun je die nog gebruiken? De ondersteuning voor de Klassieke Editor plugin zou immers tot eind 2021 lopen, en het einde van het jaar komt snel dichterbij.

Ondersteuning voor de Klassieke Editor met zeker een jaar verlengd 

Op 25 augustus maakte WordPress executive director Josepha Haden Chomposy officieel bekend dat WordPress de ondersteuning voor de Klassieke Editor met zeker een jaar verlengd.

Eind 2018 beloofde het team de plugin in elk geval tot eind 2021 te ondersteunen en die datum indien nodig aan te passen. “Nadat we het met Matt [Mullenweg] hadden besproken, werd duidelijk dat ondersteuning van de plugin tot eind 2022 de juiste beslissing is, zowel voor het project als voor de gemeenschap,” schreef ze. Met andere woorden: gebruikers van de Klassieke Editor plugin kunnen er nog een jaar langer gebruik van maken.

Dit wil echter niet zeggen dat de Klassieke Editor plugin op 31 december 2022 ineens niet meer zal werken. Die datum is slechts de huidige deadline voor de ‘full support’ fase. De plugin zal na die datum ook nog een tijdje prima blijven werken, zo is de verwachting.

Genoeg tijd?

De blok editor werd de standaard editor in WordPress 5.0, dat in december 2018 werd uitgerold. Het doel van de Klassieke Editor plugin was om een soepelere overgang naar de blok editor mogelijk te maken. Je zou denken dat drie jaar wel de voldoende tijd is voor iedereen om rustig over te stappen naar de blok editor en de Klassieke Editor te vallen. Maar de huidige statistieken laten zien dat het Gutenberg project nog wel wat stappen te gaan heeft. De Klassieke Editor plugin heeft momenteel meer dan 5 miljoen actieve installaties, wat suggereert dat de Gutenberg editor, ondanks de inspanningen van het Gutenberg team en de contributors, simpelweg nog niet in alle opzichten optimaal werkt. De keuze om de deadline met een jaar te verlengen lijkt dus een verstandige keuze. 

Dat gezegd: zelfs als Klassieke Editor niet meer ondersteund wordt, betekent het niet dat de traditionele editing-ervaring ineens ophoudt te bestaan. Alternatieve plugins zoals Disable Gutenberg beloven een langere levensduur dan de Klassieke Editor plugin, en als er voldoende vraag naar is zullen er ongetwijfeld nog meer alternatieven bij komen.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.